ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Έβο Μοράλες ομιλία
Έρευνα για «τρομοκρατία» κατά του Έβο Μοράλες στη Βολιβία. Φώτο: Shutterstock

Έρευνα για «τρομοκρατία» σε βάρος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Ε. Μοράλες

Στη Βολιβία άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, μετά την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον του για «τρομοκρατία» και άλλα επτά ποινικά αδικήματα, συνδεόμενα με τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς δρόμων σε διάφορους τομείς της χώρας, έκανε γνωστό χθες Δευτέρα η εισαγγελία.

Στη Βολιβία άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, μετά την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον του για «τρομοκρατία» και άλλα επτά ποινικά αδικήματα, συνδεόμενα με τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς δρόμων σε διάφορους τομείς της χώρας, έκανε γνωστό χθες Δευτέρα η εισαγγελία.

«Αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η προσφυγή αυτή», γεγονός που «συνεπάγεται την έναρξη έρευνας», εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας, ο Ρόγερ Μαριάκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση κίνησε διαδικασία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Μοράλες για «τρομοκρατία», διέγερση στη διάπραξη εγκλημάτων και επίθεση κατά της δημόσιας ασφάλειας και των δημόσιων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.

Από τη 2η Ιουνίου, υποστηρικτές του Έβο Μοράλες έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων, ιδίως στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, το πολιτικό οχυρό του στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Η αρχή εθνικών οδών έκανε λόγο χθες Δευτέρα για αποκλεισμούς δρόμων σε 28 σημεία.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απαιτούν την παραίτηση του απερχόμενου προέδρου Λουίς Άρσε, που κατηγορούν πως ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, καθώς και πως χειραγωγεί τη δικαστική εξουσία και τις εκλογικές αρχές προκειμένου να αποκλειστεί ο κ. Μοράλες από τις προεδρικές εκλογές της 17ης Αυγούστου.

Για την κυβέρνηση, οι αποκλεισμοί δρόμων έχουν σκοπό να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των προσεχών προεδρικών εκλογών και να υποχρεώσουν τις αρχές να αποδεχθούν την υποψηφιότητα του κ. Μοράλες, που εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος και κυβέρνησε από το 2006 ως το 2019, παρότι η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο θητειών.

Ο Έβο Μοράλες ζει αποσυρμένος, αυστηρά φυλασσόμενος από υποστηρικτές του, στο πολιτικό οχυρό του στο κεντρικό τμήμα της χώρας, από το οποίο δεν έχει μπορέσει να βγει τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για άλλη υπόθεση, εμπορίας ανήλικης — κατηγορία που αρνείται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Πέντε εκτελέσεις για υπόθεση «τρομοκρατίας»

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πέντε πολίτες για τρομοκρατικές ενέργειες, αυξάνοντας τις εκτελέσεις φέτος σε 188. Οι πέντε κατηγορήθηκαν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και επιθέσεις κατά των αρχών, κυρίως σε περιοχή με σιιτική πλειονότητα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για ένοπλες επιθέσεις κατά τον πόλεμο

Το Ιράν εκτέλεσε τον Αλί-Σινά Μοσταφαβί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ένοπλες επιθέσεις στην Κερμάν και κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές ενέργειες υπέρ της αντιπολίτευσης και του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για τρομοκρατία

Έξι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Matsadaash συνελήφθησαν στην Αίγυπτο, κατηγορούμενοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων και σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με τις αρχές να επικαλούνται τη νομοθεσία περί «τρομοκρατίας».
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.