ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζιρτ Βίλντερς συνεδρίαση
Φωτογραφία Shutterstock

Ολλανδία: Πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης

Η Ολλανδία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Σχοφ, έπειτα από την αποχώρηση του PVV λόγω διαφωνιών για τη μεταναστευτική πολιτική.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ολλανδία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ.

Ο Σχοφ τόνισε ότι υπήρξε ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνησή του θα ορίσει σύντομα ημερομηνία.

Οι εκλογές δεν είναι πιθανόν να διεξαχθούν πριν από τον Οκτώβριο. Συνήθως, λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου της Ολλανδίας, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης παίρνει πολλούς μήνες.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς έριξε χθες τον κυβερνητικό συνασπισμό αποσύροντας το κόμμα του PVV λόγω των διαφωνιών του για τη μεταναστευτική πολιτική. 

Ο ακροδεξιός ηγέτης εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ καθυστερούσε πολύ να εφαρμόσει «την πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική» που έχει ισχύσει ποτέ στην Ολλανδία, την οποία προωθούσε το PVV μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Οι υπουργοί που προέρχονται από το PVV θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το έργο της ως υπηρεσιακή.

Χθες ο Σχοφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση του Βίλντερς, τονίζοντας ότι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Κούμαν: «Ο Ντε Λιχτ άξιζε την επιστροφή του στην Ολλανδία»

Ο Ματάις ντε Λιχτ επιστρέφει στην εθνική Ολλανδίας μετά από καλές εμφανίσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη θέση του τραυματία Ντε Φράι. Οι Ολλανδοί έχουν προβάδισμα για την πρόκριση ενόψει των αγώνων με Πολωνία και Λιθουανία.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τβέντε έμεινε στο 0-0 με την Τέλσταρ για τη 12η αγωνιστική

Η Τβέντε έμεινε χωρίς νίκη για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι, φέρνοντας 0-0 με την Τέλσταρ στην 12η αγωνιστική της Eredivisie, χάνοντας έδαφος για τα ευρωπαϊκά μπαράζ. Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν με δέκα παίκτες.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκερτ Βίλντερς παραδέχτηκε την ήττα του στις ολλανδικές εκλογές

Ο Βίλντερς παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές και συνεχάρη τον Ρομπ Γέτεν, που ετοιμάζεται να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Ο Βίλντερς είχε προηγουμένως κάνει καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Αρχίζουν οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού

Ο Ρομπ Γέτεν, νικητής των ολλανδικών εκλογών, αναμένεται να ορίσει σήμερα ιχνηλάτη για διερεύνηση συνεργασιών σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς χρειάζεται συμμαχία κομμάτων για απόλυτη πλειοψηφία, αποκλείοντας την άκρα δεξιά.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΠΔ: Πιθανά εγκλήματα πολέμου οι ωμότητες στο Σουδάν, λέει η Ολλανδία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέφρασε έντονη ανησυχία για φρικαλεότητες στην ελ Φάσερ του Σουδάν, που θεωρείται πως μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας, μετά την κατάληψη της πόλης από τις ΔΤΥ τον Οκτώβριο.