ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
Η εικόνα απεικονίζει την οικονομική σύνδεση Κίνας-Χονγκ Κονγκ μέσα από τη σημαία και χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Η Κίνα ιδρύει διεθνή οργανισμό μεσολάβησης με έδρα το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα και 31 χώρες υπέγραψαν σύμβαση για τη δημιουργία διεθνούς οργανισμού μεσολάβησης στο Χονγκ Κονγκ, που αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2026.

Η Κίνα υπέγραψε σήμερα σύμβαση για τη δημιουργία στο Χονγκ Κόνγκ ενός οργάνου διεθνούς μεσολάβησης, το οποίο θα είναι παρόμοιο με οργανισμούς όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ, ICJ).

Η Κίνα έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μια πιο ενεργή προσέγγιση στις διεθνείς υποθέσεις διευρύνοντας την επιρροή της σε παγκόσμιους οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - πολύ περισσότερο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει την αντίθετη κατεύθυνση υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται επίσης απόπειρα να ενισχυθεί η φήμη του Χονγκ Κονγκ ως προνομιούχου χώρου για τις επιχειρήσεις, παρά την επιβολή από το Πεκίνο το 2020 ενός νόμου για την ασφάλεια που κλόνισε την εμπιστοσύνη στην αμεροληψία του δικαστικού συστήματος της πόλης.

Με πρωτοβουλία του Πεκίνου, η δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Μεσολάβησης (OIMed) συνυπογράφηκε από 31 άλλες χώρες «που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες», από τη Σερβία μέχρι το Πακιστάν, περνώντας από την Παπούα-Νέα-Γουινέα και τη Βενεζουέλα.

Θα λειτουργήσει γύρω στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2026.

«Η γέννηση του OIMed θα συμβάλει στην υπέρβαση της νοοτροπίας του 'χαμένου ή κερδισμένου', στην προώθηση της φιλικής επίλυσης των διεθνών διενέξεων και στην οικοδόμηση περισσότερο αρμονικών διεθνών σχέσεων», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ο οποίος προήδρευσε της υπογραφής της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι ο OIMed θα είναι ο πρώτος διακυβερνητικός οργανισμός αφιερωμένος στη μεσολάβηση και, σύμφωνα με τον Ουάνγκ Γι, «θα καλύψει μια έλλειψη σ' αυτό τον τομέα».

Ο οργανισμός θα μεσολαβεί σε διενέξεις μεταξύ δύο κρατών, μεταξύ ενός κράτους και ατόμων ενός διαφορετικού κράτους ή μεταξύ ιδιωτικών διεθνών οντοτήτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, θα είναι «ισότιμος» με το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ και το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.

Μία από τις γνωστότερες αποφάσεις αυτού του τελευταίου εκδόθηκε υπέρ των Φιλιππίνων και σε βάρος της Κίνας αναφορικά με εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια ετυμηγορία που το Πεκίνο επέλεξε να αγνοήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ζητά άμεση παύση των εχθροπραξιών και επιστροφή στη διπλωματία

Η Κίνα ζήτησε ξανά άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, καλώντας όλα τα μέρη να τερματίσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, επισημαίνοντας πως η σύγκρουση δεν λύνεται στρατιωτικά.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Καμία ανταπόκριση από Ευρώπη στις πιέσεις Τραμπ για βοήθεια στο Ορμούζ

Ο Τραμπ ζήτησε από άλλες χώρες να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στα Στενά του Ορμούζ όμως οι σύμμαχοι αντιμετώπισαν με αδιαφορία τις πιέσεις λόγω των παλαιότερων εντάσεων και δασμών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αναμένει καθυστέρηση ενός μήνα στο ταξίδι του στην Κίνα

Η επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα αναβάλλεται λόγω του πολέμου στο Ιράν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί σημαντική την παρουσία του στις ΗΠΑ και εκτιμά ότι το ταξίδι θα καθυστερήσει περίπου έναν μήνα.