ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ Συνέντευξη Τύπου
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ προσφέρει στον Καναδά τον «Χρυσό Θόλο» αν γίνει η 51η πολιτεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ξανά να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, λέγοντας πως έτσι η χώρα θα έχει δωρεάν την προστασία που θα φέρει ο «Χρυσός Θόλος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε για ακόμη μια φορά χθες Τρίτη πίεση στον Καναδά να γίνει η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ, ώρες έπειτα από ομιλία του βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ΄ που υπεραμύνθηκε της καναδικής εθνικής κυριαρχίας, διαλαλώντας πως σε τέτοια περίπτωση η χώρα θα εξασφάλιζε δωρεάν προστασία μέσω της μελλοντικής αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας που ανήγγειλε πρόσφατα πως θα κατασκευαστεί.

«Είπα στον Καναδά, που θέλει πάρα πολύ να γίνει μέρος του φανταστικού συστήματος του Χρυσού Θόλου μας, πως αυτό θα του κοστίσει 61 δισ. δολάρια αν παραμείνει χωριστό έθνος (...) αλλά θα του κοστίσει μηδέν δολάρια αν γίνει η αγαπημένη μας 51η πολιτεία», πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, προσθέτοντας: «εξετάζουν την προσφορά!».

Αφού επέστρεψε στην εξουσία –όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του– ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται ανοικτά και δημόσια στην πρόθεσή του να προσαρτήσει τον Καναδά, τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ. Παρά τη συμφωνία με τη χώρα αυτή και με το Μεξικό για το εμπόριο, εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέβαλε δυσβάστακτους τελωνειακούς δασμούς και προώθησε άλλα μέτρα εμπορικής φύσης σε βάρος του Καναδά.

Οι βλέψεις του Αμερικανού προέδρου μονοπώλησαν την εκστρατεία ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στον Καναδά. Τις κέρδισε το Φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνι, που αντικατέστησε τον Μάρτιο τον Τζάστιν Τριντό — ο κ. Τραμπ αποκαλούσε μειωτικά αυτόν τον τελευταίο «κυβερνήτη».

Ο κ. Κάρνι, αφού ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, απέρριψε ρητά κι επανειλημμένα τις προτάσεις του κ. Τραμπ, ως ακόμα και στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου ξεκαθάρισε στις αρχές του μήνα ότι η χώρα του δεν θα τεθεί «προς πώληση ποτέ».

Την περασμένη εβδομάδα ο καναδός πρωθυπουργός είπε πως διεξάγονται συνομιλίες «υψηλού επιπέδου» με τις ΗΠΑ για την πιθανή συμμετοχή του Καναδά στο σχεδιαζόμενο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας — είναι ήδη ενταγμένος στη NORAD.

Ο κ. Τραμπ οραματίζεται ο «Χρυσός Θόλος» να αποτελεί προηγμένης τεχνολογίας, ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας έναντι πελώριου εύρους εχθρικών όπλων — διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ, περνώντας από τα drones. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι το σχέδιο θα χρειαστεί να ξεπεράσει τεχνικές και άλλες προκλήσεις και προεξοφλούν ότι το κόστος του θα είναι πολύ υψηλότερο του ποσού των 175 δισεκ. δολαρίων για το οποίο έχει μιλήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

O Τραμπ δεν θα παρευρεθεί στον αυριανό τελικό χόκεϊ επί πάγου στο Μιλάνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τελικά να μην πάει στο Μιλάνο για τον τελικό του ανδρικού χόκεϊ, λόγω εξελίξεων στα εμπορικά θέματα. Αν αλλάξει γνώμη, στο Μιλάνο όλα είναι έτοιμα για τη σύντομη παραμονή του.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβεβαιώσεις Καναδά για επίλυση της διαφωνίας με ΗΠΑ για τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

Ο Τραμπ απείλησε να μπλοκάρει τη νέα γέφυρα ΗΠΑ-Καναδά, ζητώντας οι ΗΠΑ να κατέχουν και να εισπράττουν το 50% των εσόδων της. Ο Καναδός πρωθυπουργός Κάρνεϊ διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διευθετηθεί μετά από ειλικρινή συζήτηση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρουν την πιστοποίηση καναδικών αεροσκαφών Bombardier

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν την πιστοποίηση καναδικών αεροσκαφών Bombardier και άλλων καναδικών αεροπλάνων, αντιδρώντας στην άρνηση του Καναδά να πιστοποιήσει αεροσκάφη της αμερικανικής Gulfstream.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καρνέι: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς είναι διαπραγματευτική τακτική

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% μέρος στρατηγικής διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της USMCA με ΗΠΑ και Μεξικό.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η συμφωνία με Οτάβα δεν στρέφεται κατά τρίτων μετά τις απειλές Τραμπ

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως η νέα εμπορική της συμφωνία με τον Καναδά δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών, ενώ ο Καναδάς αναζητά νέες αγορές στην Ασία και Ευρώπη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για αυξημένους δασμούς.