ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Δέκα νομικοί γράφουν το νέο Σύνταγμα της «νέας Τουρκίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δρομολογεί νέο Σύνταγμα με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος του 1960 και δηλώνει ότι θα απαλλάξει τη χώρα από «τη ντροπή των στρατηγών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα, 27 Μαΐου. ότι έχει ορίσει δέκα νομικούς για να συντάξουν την πρόταση τους για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Με αφορμή τη σημερινή 65η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, το οποίο οδήγησε στην αγχόνη τον τότε πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μιλώντας στους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος του ΑΚΡ:

 «Από χθες, όρισα δέκα φίλους μου νομικούς. Από τώρα αρχίζουν να εργάζονται. Θεού θέλοντος, θα προχωρήσουμε στις εργασίες για το νέο Σύνταγμα».

Εκτός από την 65η επέτειο του πραξικοπήματος του 1960, φέτος συμπληρώνονται επίσης 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980. 

Παρ΄ όλο που η κυβέρνηση Ερντογάν από το 2002 έχει προχωρήσει σε αρκετές αναθεωρήσεις, αλλάζοντας εν πολλοίς το πνεύμα των στρατιωτικών που συνέταξαν την εποχή εκείνη το ισχύον Σύνταγμα, ο Ερντογάν επιμένει ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα των πραξικοπηματιών στρατηγών και υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο «αιώνας της Τουρκίας» που ο ίδιος ευαγγελίζεται. 

Επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον κοσμικό και εθνικό χαρακτήρα του καθεστώτος και ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι απλώς το πρόσχημα για να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2028.

«Το Σύνταγμα του 1982, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από τα δομικά του στοιχεί με τις αναθεωρήσεις που έγιναν, φέρει ακόμα τα κατάλοιπα της περιόδου του πραξικοπήματος. Το νέο Σύνταγμα θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από αυτά τα κατάλοιπα και να απαλλαγούμε από τον τάφο που μας έβαλαν» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «θα απαλλάξουμε οπωσδήποτε το έθνος από τη ντροπή του Συντάγματος των πραξικοπηματιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή Ρεπουμπλικάνου βουλευτή σε Τραμπ για τα F-35 στην Τουρκία

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Λόλερ ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να αποτραπεί η πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καλώντας με επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ να διατηρηθεί η απαγόρευση που ισχύει από το 2019.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνεδρίαση Βουλής και Ιταλικής Γερουσίας για Τουρκία – Μπακογιάννη: Δεν αγνοούμε τις εξελίξεις

Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό τους ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο, κατά τη συνάντηση επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας σε οικονομία και ασφάλεια

Τουρκία και ΕΕ επιβεβαίωσαν, μέσω κοινής ανακοίνωσης μετά από συνάντηση στην Άγκυρα, τη βούλησή τους για ενίσχυση συνεργασίας σε οικονομία, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική, με έμφαση στη στρατηγική σημασία αυτής της σχέσης.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Κ. Κάλας και Επιτρόπων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν

Η Κάγια Κάλας συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου συζήτησαν για ΕΕ-Τουρκία, ασφάλεια, μετανάστευση, ενέργεια, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, καθώς και τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλόβαθμη επίσκεψη ΕΕ στην Άγκυρα για ασφάλεια και μετανάστευση

Κοινή επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν σήμερα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης στο επίκεντρο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κεφαλογιάννη σε Κάλας, Κος, Μπρούνερ πριν τη Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να μεταφέρουν τα σαφή μηνύματα ειρήνης και ασφάλειας της Έκθεσης Προόδου, ενόψει των συναντήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους.