ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι πιθανότατα ειναι νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Μοχάμεντ Σινουάρ.

«Βέλη» Νεντανιάχου σε Βρετανία, Γαλλία και Καναδά για στήριξη στη Χαμάς

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τους ηγέτες Βρετανίας, Καναδά και Γαλλίας σημειώνοντας πως τοποθετούν «τεράστιο βραβείο» στα χέρια της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε χθες Δευτέρα στην καταδίκη της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του στρατού της χώρας του στη Λωρίδα της Γάζας από τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά και της Γαλλίας κρίνοντας ότι προσφέρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο «τεράστιο βραβείο» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Ζητώντας το Ισραήλ να βάλει τέλος στον αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας προτού καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας κι απαιτώντας (να εγκαθιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες στο Λονδίνο, στην Οτάβα και στο Παρίσι προσφέρουν τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου (2023) κι ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες αυτού του είδους», τόνισε ο κ. Νετανιάχου στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς που αποτέλεσμα έναυσμα του πολέμου.

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς, ενώ εισήλθαν μερικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά έπειτα από δυο μήνες και πλέον.

«Σταγόνα στον ωκεανό», σχολίασε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Τομ Φλέτσερ, μετά την είσοδο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πέντε φορτηγών του διεθνούς οργανισμού με τροφή, ιδίως για μωρά, στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τον πόλεμο κι όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, κάτι που δεν σταματούν να τονίζουν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακώνει από την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του, που ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου, έπειτα από δυο μήνες ανακωχής, για να αναγκάσει όπως λέει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά και να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας, δήλωνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Χθες βράδυ η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 91 νεκρούς σε όλη τη Γάζα, υπό ασφυκτική πολιορκία για πάνω από 19 μήνες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που διαβεβαιώνουν πως πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους», απαίτησαν ο πληθυσμός να απομακρυνθεί εσπευσμένα από τομείς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, ενόψει «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας κάποια από τα υπάρχοντά τους, δοχεία με νερό, κουβέρτες και διάφορα σκεύη.

Επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» θα επιτραπεί να εισέλθουν «τις επόμενες ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου αρνείτο πως υφίσταται ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε λόγο για «σκόνη στα μάτια». «Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε η κυρία Νικολέ. «Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ τόνοι τροφίμων μεμποδίζονται στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός είναι «αντιμέτωπος με λιμό».

Ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε προχθές Κυριακή ανοικτός σε συμφωνία για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με όρους όμως την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θυλάκου.

Η Χαμάς, που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις αυτές, αξιώνοντας από την πλευρά της για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν πλήρως τα στρατεύματα του Ισραήλ απ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων, ή οποιαδήποτε μείωση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ανελίζ Ντοντς στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Big Ben και Μετρό
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Λονδίνο κατά των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, που έχει πει ότι θέλει μια ισορροπημένη θέση για το Ισραήλ και τη Γάζα, δήλωσε ότι μια ολική απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ δεν θα ήταν σωστή.
Ισραηλινοί στρατιώτες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δέχεται πιέσεις για να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Σύμφωνα με μια έκθεση από ανθρωπιστικές οργανώσεις, ένα μεγάλο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, περιλαμβάνει εξαρτήματα προερχόμενα από τη Βρετανία.