ΓΔ: 2090.19 -0.86% Τζίρος: 82.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:37
Πυρηνική ενέργεια ιδέα
Καινοτομία και νέες ιδέες για πυρηνική ενέργεια και εξοικονόμηση σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Πυρηνικό πρόγραμμα: Κίνα, Ρωσία και Ιράν ζητούν να τερματισθούν οι κυρώσεις

«Η κατάσταση έχει φθάσει και πάλι σε κρίσιμη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία ζήτησαν σήμερα να αρθούν οι κυρώσεις με στόχο την Τεχεράνη, στη διάρκεια τριμερών συνομιλιών που διεξήχθησαν στο Πεκίνο σ' ένα πλαίσιο ισχυρών πιέσεων της Ουάσινγκτον σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αυτές οι ανταλλαγές σε υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα εν μέσω διπλωματικού αναβρασμού, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις ελπίζουν να αναβιώσει η διεθνής συμφωνία του 2015.

Διεξάγονται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποσύρει με πάταγο τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, δηλώνει πλέον ανοικτός στο διάλογο με την Τεχεράνη.

Όμως ο Αμερικανός ηγέτης ενίσχυσε παράλληλα τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και απείλησε με στρατιωτική δράση. Έτσι το άνοιγμά του αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους ιρανούς ηγέτες.

«Η κατάσταση έχει φθάσει και πάλι σε κρίσιμη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και του Ιράν Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

«Οι μονομερείς κυρώσεις το μόνο που θα επιτύχουν είναι να εντείνουν τις συγκρούσεις. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι οι μόνες επιλογές», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός αντιπρόσωπος κατηγόρησε από την πλευρά του «ορισμένες χώρες» ότι δημιουργούν «μια άχρηστη κρίση» και χαιρέτισε «μια πολύ εποικοδομητική και θετική συνάντηση» με την Κίνα και τη Ρωσία.

«Προχωρήσαμε σε μια εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων πάνω στα πυρηνικά ζητήματα και την άρση των κυρώσεων», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους, δίπλα στους ομολόγους του, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Οι τρεις αξιωματούχοι «υπογράμμισαν την ανάγκη να μπει τέλος σε όλες τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», σύμφωνα με τον Μα, ο οποίος επανέλαβε τις διατυπώσεις ενός κοινού ανακοινωθέντος Κίνας-Ρωσίας-Ιράν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεκίνο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για να διευθετήσουμε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπερασπιζόμενος «το δικαίωμα» του Ιράν «στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση» και καταγγέλλοντας τις «αθέμιτες κυρώσεις» που έχουν στόχο την Τεχεράνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, νέες κυρώσεις εναντίον του ιρανού υπουργού Πετρελαίου Μοχσέν Πακνεζάντ, καθώς και σε βάρος οργανώσεων και πλοίων που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη χώρα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις στο αργό της.

Η Τεχεράνη κατήγγειλε σήμερα αυτές τις νέες κυρώσεις και «την υποκρισία» της Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρεσβευτής του Ιράν στην Κίνα Μοχσέν Μπαχτιάρ έγραψε σήμερα στο X ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο σημείωσαν «πλήρη επιτυχία».

Τέτοιες τριμερείς ανταλλαγές θα προσφέρουν «μια καθαρή οδό για να αντιμετωπισθεί η μονομέρεια της Αμερικής, από την οποία χάνουν όλοι», πρόσθεσε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα, Ρωσία και Ιράν λένε «όχι» στον ΟΗΕ για το snapback στα πυρηνικά

Κίνα, Ιράν και Ρωσία απορρίπτουν ως αβάσιμη την προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό snapback για το Ιράν, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τεχεράνης είναι απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία JCPOA.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις για χώρες με εμπορικές σχέσεις Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να συμπεριληφθεί και το Ιράν σε αυτές τις κυρώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πρώτη συνάντηση με ηγέτες Κεντρικής Ασίας στην Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος Τραμπ συναντά για πρώτη φορά τους ηγέτες των πέντε κρατών της Κεντρικής Ασίας στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια των δυτικών να ενισχύσουν την παρουσία τους έναντι Ρωσίας και Κίνας στη στρατηγική περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο αρνείται πυρηνικές δοκιμές μετά τις κατηγορίες Τραμπ

Η Κίνα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι διεξάγει πυρηνικές δοκιμές, τονίζοντας τη δέσμευσή της στην ειρηνική ανάπτυξη και καλώντας τις ΗΠΑ σε ενέργειες υπέρ του αφοπλισμού και της παγκόσμιας σταθερότητας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ρωσία και Κίνα δοκιμάζουν πυρηνικά, αλλά το κρύβουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως Ρωσία και Κίνα κάνουν πυρηνικές δοκιμές χωρίς να το παραδέχονται, αφήνοντας αόριστα υπονοούμενα. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πραγματοποιήσουν κι αυτές αντίστοιχες δοκιμές, όπως και άλλες χώρες.