ΓΔ: 2611.97 -0.09% Τζίρος: 67.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:49
Φώτο: Shutterstock

Ενδείξεις για φάρμακα που θα μπορούσαν να δράσουν κατά του κοροναϊού

Οι γιατροί έχουν κάποια ελπίδα μεταξύ άλλων για ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον 'Εμπολα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Τα φάρμακα που βοηθούν στη ίαση της νόσου των πνευμόνων που προκαλείται από τον ιό Covid-19 δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Όμως υπάρχουν ενδείξεις για δυνατότητες θεραπείας.

Οι γιατροί έχουν κάποια ελπίδα μεταξύ άλλων για ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον 'Εμπολα. Η δραστική ουσία remdesivir πρόκειται να δοκιμαστεί τον Μάρτιο σε σχεδόν 1.000 ασθενείς στην Ασία και σε άλλες χώρες οι οποίες επλήγησαν μέτρια ή σοβαρά από τον κοροναϊό. Αυτό ανακοινώθηκε από αμερικανική εταιρεία η οποία προτίθεται να ελέγξει την δραστικότητα της ουσίας αυτής κατά του ιού.

Για την καταπολέμηση του Covid-19 έχουν επίσης αναφερθεί και άλλα δυνητικά δραστικά φάρμακα. Πριν από λίγες εβδομάδες μεταδόθηκε μια είδηση από την Ταϊλάνδη ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων γρίπης και φαρμάκων κατά του ιού HIV βοήθησαν μια ασθενή.

Στην γυναίκα αυτή χορηγήθηκαν από τους γιατρούς το φάρμακο κατά της γρίπης oseltamivir και οι δύο δραστικές ουσίες του ΗΙV lopinavir και ritonavir. Μέσα σε 48 ώρες δεν ήταν πλέον δυνατόν να ανιχνευθεί στην ασθενή ο κοροναϊός, όπως μεταδόθηκε.

Από την Κίνα ήρθε επίσης η είδηση ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Προφανώς η δραστική ουσία chloroquin έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Σιγκαπούρης
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγκαπούρη: Το παρκούρ βοηθά ηλικιωμένους να βελτιώσουν ευκινησία

Στη Σιγκαπούρη, προπονητής χρησιμοποιεί τεχνικές παρκούρ για να βοηθήσει ηλικιωμένους στη βελτίωση της ισορροπίας, προσελκύοντας εκατομμύρια προβολές στα social media, καθώς η πόλη καλείται να διαχειριστεί τον αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό της.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το ΠΓΝ Αττικόν, ερώτηση στη Βουλή από Δούρου

Με ερώτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τη συνεχή αδυναμία των δύο αξονικών τομογράφων του «Αττικόν», προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και απαιτώντας άμεσα μέτρα και ενημέρωση για τις βλάβες.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός σε πηγάδι οικισμού Αλεξανδρούπολης

Ένας 77χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πηγάδι στον οικισμό Παλαγιά Αλεξανδρούπολης. Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες και 4 οχήματα οδήγησε στην ανάσυρσή του με φορείο και σχοινιά.
ψηφιακή ιατρική απεικόνιση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΑ: Άμεση αναστολή της υποχρεωτικής καταχώρισης εξετάσεων στο αποθετήριο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση αναστολή της υποχρεωτικής καταχώρισης διαγνωστικών εξετάσεων στο Ψηφιακό Αποθετήριο, μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις και να συμφωνηθεί ασφαλές χρονοδιάγραμμα.
Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΔΙΕΘΝΗ

Αγγλία: Αχρησιμοποίητα φάρμακα για 75 πισίνες πετάχτηκαν σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση, 3.400 τόνοι αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετάχτηκαν στην Αγγλία το 2024-25, κόστος που ξεπερνά τα 480 εκατ. λίρες ετησίως για το NHS και θα γέμιζε 75 πισίνες.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάσος: Επιτυχής διάσωση 18χρονου Ρουμάνου από δύσβατο σημείο στο Υψάριο

Επιτυχής ήταν η διάσωση 18χρονου Ρουμάνου στο Υψάριο Θάσου. Έπειτα από κλήση του στο 112, έξι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο και τον μετέφεραν με ασφάλεια σε ασθενοφόρο, καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι.