ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Παλάτι των Ηλυσίων
Το Παλάτι των Ηλυσίων με τη γαλλική σημαία, σύμβολο της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι.

Η Γαλλία ενέκρινε τροπολογία για τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα τροπολογία στον «σφιχτό» κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 η οποία «πλήττει» τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα με την επιβολή ενός φόρου στους δισεκατομμυριούχους.

Η τροπολογία Ζουκμάν, την οποία πρότειναν αριστεροί βουλευτές από το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία και αντλεί την έμπνευσή της από τον Γάλλο οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν ο οποίος υποστηρίζει την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους, προβλέπει την επιβολή φόρου με συντελεστή 2% σε πολίτες των οποίων η περιουσία υπερβαίνει το ένα δισεκ. ευρώ.

Ο προτεινόμενος φόρος, που σύμφωνα με αριστερούς βουλευτές μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, απέχει ωστόσο μακράν από το να εφαρμοστεί, καθώς οι τροπολογίες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2025 θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναμμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να έχει μια δύσκολη διαδρομή στο κοινοβούλιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανόν την κατάθεση πρόταση μομφής σε βάρος της εύθραυστης κυβέρνησής του.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρτονομίσματα ευρώ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στο 6% ίσως φτάσει στο τέλος του 2024 το δημοσιονομικό έλλειμμα

Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία είναι μικρότερα από αυτά που αναμένονταν, κάτι που, όπως είπε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Απαράδεκτες οι απειλές Τραμπ για δασμούς στα γαλλικά κρασιά

Το περιβάλλον του Μακρόν χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» και «αναποτελεσματικές» τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά, μετά την άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Αμερικανού προέδρου.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία εξετάζει χιλιομετρικό φόρο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή φόρου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε να συμβάλλουν όλοι στη χρηματοδότηση των οδικών έργων. Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, η χρέωση ίσως φτάσει τις 3 πένες ανά μίλι από το 2028.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Λεκορνί παρουσιάζει προϋπολογισμό για μείωση ελλείμματος

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, σχεδιάζει περικοπές 31 δισ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό για μείωση του ελλείμματος, ενώ η νέα του κυβέρνηση αντιμετωπίζει μομφές και πολιτική αβεβαιότητα.