ΓΔ: 1430.09 0.45% Τζίρος: 96.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Italy, Italia, Meloni
Φωτο: Shutterstock

«Χαράτσι» 3,5 δισ. σε τράπεζες και ασφαλιστικές θα επιβάλει η Ιταλία

Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης για τράπεζες και ασφαλιστικές επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι. Στόχος η μείωση του ελλείμματος, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να αντλήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, όπως δείχνουν τα δεδομένα από το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας, τόσο για το 2025 όσο και για δύο ακόμη έτη. 

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την εθνική υπηρεσία υγείας και τους πιο ευάλωτους, όπως σημείωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζ. Μελόνι, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η εισφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα προέλθει από μια αλλαγή στη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους διευθυντές και στους κανόνες που διέπουν τις φορολογικές πιστώσεις των τραπεζών που προέρχονται από ζημίες του παρελθόντος, γνωστές ως αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Ιταλίας περιλαμβάνουν τις Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banco BPM, Monte dei Paschi di Siena και Generali.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 περιλαμβάνει μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ - κυρίως μόνιμες περικοπές στον φόρο εισοδήματος και στις κοινωνικές εισφορές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η Ρώμη δήλωσε ότι το έλλειμμα του επόμενου έτους θα φθάσει στο 3,3% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα από το εκτιμώμενο 2,9% με βάση τις τρέχουσες τάσεις, δανειζόμενη επιπλέον 9 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το πακέτο. Η κυβέρνηση δεν έδωσε πλήρη στοιχεία χρηματοδότησης για τον προϋπολογισμό του 2025, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται σχέδια εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών, καθώς και την εισφορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η συζήτηση για την επιβολή εισφοράς στις τράπεζες είχε ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και επιβάρυνε τις μετοχές των δανειστών ελλείψει σαφήνειας από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια εισφορά από τις τράπεζες «δεν θα πρέπει να θεωρείται βλάσφημη».

Η Ιταλία πέρυσι σόκαρε τις αγορές επιβάλλοντας φόρο 40% στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών, μόνο για να κάνει πίσω περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής της εισφοράς και δίνοντας στις τράπεζες ρήτρα εξαίρεσης, η οποία σήμαινε ότι στο τέλος απέφερε μηδενικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Η νέα τραπεζική εισφορά «δεν θα τρομάξει τις αγορές», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο X.

Για το 2025, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ και να καταργήσει ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που σχετίζονται με τον κύριο εταιρικό φόρο IRES, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Ιταλία βρίσκεται υπό πειθαρχική διαδικασία από την ΕΕ λόγω δημοσιονομικού ελλείμματος πέρυσι ύψους 7,2% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3% του μπλοκ και το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2026, ελπίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ιταλία να βγει από τη διαδικασία το 2027.

Από την άλλη πλευρά, το χρέος της Ιταλίας, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, φαίνεται να ανεβαίνει σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια, φθάνοντας στο 137,8% του ΑΕΠ το 2026 έναντι 134,8% πέρυσι. Οι πρόσφατα αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ απαιτούν σταθερό ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών.

Για να εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ για μια λιγότερο φιλόδοξη επταετή δημοσιονομική προσαρμογή, η Ιταλία δεσμεύτηκε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ενδεχόμενο πώλησης 8% της Monte dei Paschi εξετάζει η κυβέρνηση

Το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας, ενώ ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι η συγχώνευσή της με δύο ακόμη ομίλους, ώστε να δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε την ευθύνη για τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση αλλά όχι όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζεύει» τον φόρο για τα κέρδη των τραπεζών η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού, ενώ ειδική θα είναι η αντιμετώπιση τραπεζών που έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Intensa Sanpaolo στηρίζει τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κοροναϊό με 5 δισ.

Η κορυφαία τράπεζα λιανικής στην Ιταλία είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και θα χορηγήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.