Για ένα ζήτημα που ταλανίζει τους Αυστραλούς πολίτες για εκατοντάδες χρόνια προσφέρθηκε να δώσει λύση ο βασιλιάς Κάρολος.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Αυστραλία επιθυμεί να τον αντικαταστήσει ως αρχηγό του κράτους της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Εν όψει της επίσκεψής του αργότερα αυτόν τον μήνα, ο βασιλιάς λέγεται ότι υιοθετεί μια «αντισυγκρουσιακή προσέγγιση» ως προς τους Αυστραλούς δημοκρατικούς ακτιβιστές, ανέφερε η Daily Mail.
Σε απάντηση στο αίτημα του Αυστραλιανού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος (ARM) για συνάντηση με τον μονάρχη, ο βοηθός ιδιωτικός γραμματέας του βασιλιά θεωρείται ότι τόνισε τη «βαθιά αγάπη και στοργή» του για την Αυστραλία.
Ο Νέιθαν Ρος φέρεται να είπε στους αντιμοναρχικούς: «Η μεγαλειότητά του, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί σύμφωνα με τις συμβουλές των υπουργών του και το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι, επομένως, θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι Αυστραλοί πολίτες».
Το ARM αναφέρει ότι είναι «το κορυφαίο όργανο που υποστηρίζει εκ μέρους του αυστραλιανού λαού μια αυστραλιανή δημοκρατία με έναν Αυστραλό ως αρχηγό του κράτους μας». Η Αυστραλία διεξήγαγε δημοψήφισμα το 1999 για το θέμα της μοναρχίας, στο οποίο το 54,9% ψήφισε κατά.
Ο πρωθυπουργός, Άντονυ Αλμπανέζι, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «η Αυστραλία θα πρέπει να έχει έναν Αυστραλό ως αρχηγό του κράτους μας», αλλά πρόσφατα ανέφερε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν ήταν προτεραιότητα.
Ένας εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ είπε: «Όπως η μητέρα του πριν από αυτόν, ο βασιλιάς αισθάνεται ότι είναι θέμα του αυστραλιανού λαού».
Ο Γκράχαμ Σμιθ, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας εκστρατείας Republic που βρίσκεται στην Αυστραλία για να διαμαρτυρηθεί κατά της μοναρχίας κατά την επίσκεψη του βασιλιά, είπε ότι η κύρια αντίδραση του στο ταξίδι ήταν η «αδιαφορία».
«Βρίσκομαι στην Αυστραλία και μιλάω με φίλους, ακτιβιστές και άλλους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις και μετά βίας γνωρίζουν την επίσκεψη και δεν θα μπορούσαν να νοιαστούν για κάτι λιγότερο».
«Είμαι εδώ για να προωθήσω την εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου, να αναρωτηθώ πώς ο Κάρολος μπορεί να μας εκπροσωπήσει και γιατί κάνει αυτή τη σύντομη επίσκεψη με μεγάλα έξοδα στους Αυστραλούς και Βρετανούς φορολογούμενους».
«Είμαι επίσης εδώ για να πω στους Αυστραλούς ότι αυτό δεν είναι ένας θεσμός που αξίζει σεβασμό και ότι δεν πρέπει να πιστέψουν ούτε για μια στιγμή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα έθνος βασιλικών. Ελπίζω ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει να επηρεάσει τη συζήτηση και στις δύο χώρες και να τονίσει την ασχετοσύνη της μοναρχίας».
Η επίσκεψη θα είναι η πιο σημαντική περιοδεία του βασιλιά στο εξωτερικό μετά τη διάγνωση του καρκίνου και η πρώτη του στην Αυστραλία ως αρχηγός κράτους.