ΓΔ: 2616.54 -0.51% Τζίρος: 49.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:35
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ρώσοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν την Αφρική για να πολεμήσουν στο Κουρσκ

Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα με περίπου εκατό άνδρες, η οποία είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου τον Μάιο με σκοπό να αναλάβει την προστασία ορισμένων σημαντικών προσώπων.

Μισθοφόροι της ρωσικής εθελοντικής ταξιαρχίας «Medvedi» (αρκούδες) εγκαταλείπουν το αφρικανικό κράτος Μπουρκίνα Φάσο γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επισημαίνοντας ότι ο λόγος της αποχώρησης των Ρώσων μισθοφόρων από την Αφρική είναι η μεταφορά τους στην περιοχή του Κουρσκ σε σχέση με την επίθεση του ουκρανικού στρατού που συνεχίζεται από τις 6 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα με περίπου εκατό άνδρες, η οποία είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου τον Μάιο με σκοπό να αναλάβει την προστασία ορισμένων σημαντικών προσώπων, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο επικεφαλής της χούντας, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Την αποχώρηση των Medvedi από την Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ο διοικητής της ταξιαρχίας Βίκτορ Γιερμαλάγεφ με το ψευδώνυμο «Τζεντάι», με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της Le Monde ήρθαν σε επαφή μέσω Telegram στις 22 Αυγούστου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις αποστολές του, αλλά επιβεβαίωσε τον αριθμό των 300 ανδρών που αναπτύχθηκαν αρχικά. «Κάποιοι μένουν, φυσικά. Έχουμε βάσεις και περιουσίες, εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν θα πάρουμε τα πάντα πίσω στη Ρωσία».

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε στο AFP μια δυτική πηγή ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περίπου εκατό μισθοφόροι από την ταξιαρχία Medvedi έχουν εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο από ένα συνολικό απόσπασμα 300 ανδρών.

Τον Ιούνιο, ο Jack Margolin, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) για τον ρωσικό μισθοφορισμό, περιέγραψε τις «αρκούδες» ως οργάνωση που είναι «υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας» και συνδεδεμένη με μια στρατιωτική μονάδα που προμήθευε την μισθοφορική οργάνωση Wagner από το 2014.

Νωρίτερα ο ρωσικός ιστότοπος «Τσαργκράντ» που υποστηρίζει τον πόλεμο έγραψε ότι «η 81η ξεχωριστή ταξιαρχία ειδικού σκοπού Medvedi επιστρέφει από την Αφρική στην Ρωσία στο Κουρσκ για να υπερασπιστεί την Πατρίδα».

Στις 27 Αυγούστου στο κανάλι των Medvedi στο Telegram εμφανίσθηκε η είδηση που έλεγε ότι «σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα» η ταξιαρχία επιστρέφει στην βάση της στην προσαρτηθείσα Κριμαία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απαράδεκτη η απέλαση Ρωσίδας δημοσιογράφου από τη Γαλλία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε ως απαράδεκτη την απέλαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα από τη Γαλλία, την οποία η Γαλλία κατηγορεί για προώθηση ρωσικής παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΔΙΕΘΝΗ

Γκαμπριέλ Ατάλ: Έπεσα θύμα ρωσικής κυβερνοεπίθεσης

Στόχος ρωσικής παρέμβασης έγινε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας για το 2027, όπως ενημέρωσαν οι αρχές, επιβεβαιώνοντας απόπειρα αποσταθεροποίησής του μέσω διαδικτύου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Απέλαση Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα διατάσσει η Γαλλία

Η Γαλλία διέταξε την απέλαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα, λόγω της διάδοσης ρωσικής παραπληροφόρησης που, σύμφωνα με τις αρχές, βλάπτει τα κρατικά συμφέροντα. Η ίδια αρθρογραφούσε σε γαλλικά συντηρητικά ΜΜΕ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο υπαρχηγός της αμερικανικής αποστολής αποχώρησε λόγω διαμαρτυρίας

Ο Αμερικανός αναπλ. πρέσβης στον ΟΗΕ αποχώρησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «υποκριτικά» σχόλια της Γαλλίας, που παραλλήλισε τις ΗΠΑ με Β. Κορέα και Ρωσία στη στάση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.