ΓΔ: 1430.23 -1.16% Τζίρος: 92.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:05 DATA
China, Kina
Φωτο: Shutterstock

Αντιμέτωποι με ένα διογκωμένο φάσμα ανεργίας οι νέοι στην Κίνα

Το ποσοστό ανεργίας για τα περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζους νέους ηλικίας 16-24 ετών ξεπέρασε το 20% για πρώτη φορά τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η αυξανόμενη ανεργία στην Κίνα ωθεί εκατομμύρια αποφοίτους πανεπιστημίου σε πολύ δύσκολη θέση, με ορισμένους εξ αυτών να δέχονται ακόμη και δουλειές χαμηλότερες των προσόντων τους. 

Όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι έχει δημιουργηθεί μία νέα εργατική τάξη που έχει «σάπιες προοπτικές», με την έκφραση αυτή να πλημμυρίζει τα κοινωνικά δίκτυα, σε συνέχεια μίας προηγούμενης που έκανε λόγο για «σάπια κτίρια», περιγράφοντας το τεράστιο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων της χώρας. 

Η κινεζική αγορά εργασίας για αποφοίτους πανεπιστημίου έχει καταστεί αρκετά σφιχτή, μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης του Πεκίνου σε τομείς όπως οικονομία, τεχνολογία αλλά και στην εκπαίδευση. 

Το ποσοστό ανεργίας για τα περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζους νέους ηλικίας 16-24 ετών ξεπέρασε το 20% για πρώτη φορά τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Όταν έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 21,3% τον Ιούνιο του 2023, οι αξιωματούχοι ανέστειλαν τις επίσημες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο δεδομένο, υποστηρίζοντας ότι το πράττουν προκειμένου να επαναξιολογηθεί ο τρόπος συγκέντρωσής τους. 

Ένα χρόνο μετά, η ανεργία των νέων παραμένει πονοκέφαλος, με το αναδιαμορφωμένο ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται στο 17,1% τον Ιούλιο του 2024, καθώς 11,79 εκατ. φοιτητές αποφοίτησαν αυτό το καλοκαίρι σε μια οικονομία που εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την κρίση των ακινήτων.

Ο Κινέζος πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εύρεση εργασίας για νέους παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει περισσότερα κανάλια πρόσβασης της νεολαίας σε πιθανούς εργοδότες, όπως εκθέσεις εργασίας, και έχει αναπτύξει υποστηρικτικές επιχειρηματικές πολιτικές για να βοηθήσει στην ώθηση των προσλήψεων.

«Για πολλούς Κινέζους πτυχιούχους κολεγίων, οι καλύτερες προοπτικές εργασίας, η ανοδική κοινωνική κινητικότητα, οι καλύτερες προοπτικές - όλα τα πράγματα που κάποτε υπόσχονταν ένα πτυχίο πανεπιστημίου - γίνονται όλο και πιο άπιαστα», δήλωσε ο Γιούν Ζου,  επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η αυξανόμενη ανεργία των νέων πτυχιούχων μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι το 1999 η Κίνα χαλάρωσε τα κριτήρια για τις εγγραφές σε πανεπιστήμια, με στόχο να δημιουργήσει ένα καλύτερα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Όμως, η προσφορά αποφοίτων συνέχιζε να ξεπερνά τις θέσεις εργασίας, με τις αρχές να εξέφρασαν ανησυχία το 2007 για τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας, ένα ζήτημα που υποχώρησε αλλά ποτέ δεν έσβησε πλήρως καθώς περισσότεροι νέοι οπλισμένοι με πτυχία εισήλθαν στην αγορά. Βάσει στοιχείων που υπάρχουν έως και το 2037 ο συνολικός αριθμός των νέων πτυχιούχων που αναζητά μία θέση εργασίας θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερος και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προσφορά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η Κίνα... μέγας χορηγός για τη ρωσική βιομηχανία όπλων

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 240 δισ. δολ. πέρυσι και συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ποιες εξαγωγές δίνουν ώθηση στην παραγωγή όπλων της Ρωσίας.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς «φρενάρουν» οι Αμερικανοί την Κίνα με την απαγόρευση στα μικροτσίπ

Μόνο με ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον θα εξάγονται πλέον κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες στην Κίνα. Στόχος, να συγκρατηθεί η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη του μεγάλου ανταγωνιστή.