ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Πομπέο: «Κούφιες οι υποσχέσεις» της Κίνας στην Αφρική

«Οι χώρες πρέπει να δυσπιστούν απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα με τις κούφιες υποσχέσεις. Παράγουν διαφθορά και εξάρτηση», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία του στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στην υποσαχάρια Αφρική με μια αιχμή προς την Κίνα προειδοποιώντας για τις «κούφιες υποσχέσεις» των απολυταρχικών καθεστώτων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα παρουσιάζοντάς τον ως εναλλακτική επιλογή.

«Οι χώρες πρέπει να δυσπιστούν απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα με τις κούφιες υποσχέσεις. Παράγουν διαφθορά και εξάρτηση», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον διπλωματών και επικεφαλής επιχειρήσεων στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

«Διατρέχουν τον κίνδυνο η ευημερία, η κυριαρχία και η πρόοδος την οποία έχει τόση ανάγκη και επιθυμεί απεγνωσμένα η Αφρική να μην υλοποιηθούν», προειδοποίησε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα, τον υπ΄αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο της Αφρικής.

Το Πεκίνο ανέπτυξε μια ισχυρή παρουσία στην αφρικανική ήπειρο: όχι λιγότερα από 60 δισεκ. δολάρια σε νέες χρηματοδοτήσεις υποσχέθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής το 2018.

Όμως το σχέδιο υποδομών των «νέων δρόμων του μεταξιού», που ξεκίνησε το 2013 το Πεκίνο για την επανασύνδεση της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής με την Κίνα, κατηγορήθηκε ότι ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις και τους Κινέζους εργάτες σε βάρος των τοπικών οικονομιών, ότι βυθίζει τις χώρες-οικοδεσπότες στο χρέος και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που πραγματοποίησε περιοδεία στην υποσαχάρια Αφρική – στη Σενεγάλη, την Ανγκόλα και την Αιθιοπία.

Προσπάθησε ως εκ τούτου να βελτιώσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στους Αφρικανούς, η οποία αμαυρώθηκε πρόσφατα από την αυστηροποίηση των όρων για απόκτηση βίζας για τους πολίτες της Νιγηρίας, της Τανζανίας του Σουδάν και της Ερυθραίας.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης μια αναδιάρθρωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, προτιμώντας να κατανείμει αλλού πόρους προκειμένου να αντικρούσει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο χαιρέτισε τις επιτυχίες της οικονομίας της αγοράς, καταγγέλλοντας τις «αποτυχίες των σοσιαλιστικών εμπειριών των περασμένων ετών» στη Ζιμπάμπουε και την Τανζανία.

Επέκρινε επίσης ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, που επιτρέπει την απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των γαιών που κατείχε η λευκή μειονότητα προς όφελος της μαύρης πλειονότητας, το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό για την οικονομία και ακόμη πιο βαρύ για τον νοτιοαφρικανικό λαό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.