ΓΔ: 2037.49 0.64% Τζίρος: 33.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:34
Φώτο: Shutterstock

Σύλληψη 228 υπόπτων για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν στην Τουρκία

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα στον στρατό και το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσαν σήμερα εντολή για την σύλληψη 228 ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις καταστολής φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Η αστυνομία συνεχίζει τακτικά να πραγματοποιεί επιδρομές με στόχο υπόπτους.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα την σύλληψη 157 ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται 101 αξιωματικοί εν υπηρεσία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, διευκρινίζει το Anadolu. Η επιχείρηση αυτή των αρχών είχε έδρα την επαρχία της Σμύρνης, στη δυτική Τουρκία, και επεκτάθηκε σε 43 επαρχίες.

Σε ξεχωριστή τους έρευνα, οι εισαγγελείς στην πρωτεύουσα Άγκυρα έδωσαν εντολή για την σύλληψη 71 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας που έχει στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι 33 από τους οποίους είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι του υπουργείου, σύμφωνα με το Anadolu.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ η Άγκυρα υπερασπίζεται τα μέτρα που λαμβάνει λέγοντας ότι αποτελούν αναγκαία απάντηση στην απειλή για την ασφάλειά της.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκρέμ Ιμάμογλου στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο ο Ιμάμογλου: Κατηγορείται για 142 αδικήματα στην Τουρκία

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διώκεται για 142 αδικήματα, κυρίως απάτη και ξέπλυμα, με ποινή που μπορεί να φτάσει τα 2.340 έτη, σύμφωνα με κατηγορητήριο της εισαγγελίας που ξεπερνά τις 3.700 σελίδες.
Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130
ΔΙΕΘΝΗ

Συνετρίβη τουρκικό στρατιωτικό C-130 στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν–Γεωργίας

Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 της Τουρκίας συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν–Γεωργίας, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Είχε απογειωθεί από το Αζερμπαϊτζάν με προορισμό την Τουρκία.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητούν 2.000 χρόνια κάθειρξη για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης άνω των 2.000 ετών βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κατηγορούμενος μαζί με 401 άτομα για διαφθορά, την οποία ο ίδιος και το κόμμα του αρνούνται κατηγορηματικά.
ΓΓιιάάννννηηςς  ΠΠλλαακκιιωωττάάκκηηςς  οομμιιλλίίαα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να μετέχει στην ευρωπαϊκή αμυντική δομή

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι χώρες που απειλούν κράτη-μέλη, όπως η Τουρκία, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFE και στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προσωρινή κράτηση 6 διαιτητών, έρευνα για 1.024 παίκτες

Σε προσωρινή κράτηση έξι Τούρκοι διαιτητές και ο πρόεδρος της Εϊγιουπσπόρ για υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού, ενώ πάνω από 1.000 ποδοσφαιριστές ερευνώνται – 11 διαιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.