ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Pixabay

Στο μέλι που πωλείται στην ΕΕ πρέπει να φαίνεται η χώρα προέλευσης

Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ. Στο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναφέρεται η αναλογία μελιού από κάθε χώρα.

Διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι στο μέλλον το μέλι πρέπει να έχει σαφώς καταγεγραμμένη στην ετικέτα της συσκευασίας του τη χώρα προέλευσής του.

Οι διαπραγματευτές και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν στην προσωρινή συμφωνία αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ. Στο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναφέρεται η αναλογία μελιού από κάθε χώρα. Ο νόμος έχει επίσης στόχο να εμποδίσει την ανάμιξη ψεύτικου μελιού με το αυθεντικό προϊόν.

«Έπειτα από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό των απατών, η Επιτροπή θα προτείνει ένα και μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης ή μια παρόμοια τεχνική για να μπορεί το μέλι να ανιχνεύεται μέχρι τους μελισσοκόμους», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ειδικών της ΕΕ για να συγκεντρώσει δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι έλεγχοι και να εντοπίζεται η νοθεία του μελιού, καθώς και να κάνει συστάσεις για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ανίχνευσης το οποίο να επιτρέπει να ανιχνεύεται το μέλι μέχρι τον παραγωγό που έκανε τη συγκομιδή του ή τον εισαγωγέα», προστίθεται.

Πριν τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να τους εγκρίνουν επισήμως, όμως αυτό θεωρείται κάτι τυπικό.

Οι οδηγίες αυτές περιέχουν επίσης νέους κανονισμούς για τους χυμούς και τις μαρμελάδες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι χυμοί θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την ετικέτα «με μειωμένη ζάχαρη» αν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον 30% της ζάχαρης που περιέχουν φυσιολογικά. Εντούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διάταξη που αναφέρει ότι τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός κιλού μαρμελάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκε 5% η παραγωγή παγωτού στην ΕΕ, ποια χώρα είναι στην κορυφή

Οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατ. κιλά παγωτού, συνολικής αξίας 930 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν εισαγωγές 61 εκατ. κιλών και αξίας 203 εκατ. ευρώ. Στην Αυστρία το πιο ακριβό παγωτό με τιμή 7 ευρώ ανά λίτρο.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο της ΕΕ σε προϊόντα που προέρχονται από απόψιλώση δασών

Θα απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων όπως το κακάο και ο καφές, στην ΕΕ αν προέρχονται από δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020, με τις εισαγωγικές εταιρείες να θεωρούνται πλέον υπεύθυνες για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bελτίωσε την ηγετική της θέση στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Το 2020 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά επιτυχημένο έτος για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, το οποίο ανήλθε σε συνολική αξία 306 δισ. ευρώ: 184 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 122 δισ. ευρώ σε εισαγωγές.