Προσγειώθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει σχεδόν στο μισό και από 9,5 ευρώ το κιλό που ήταν στις αρχές του φθινοπώρου, έπεσαν στα 5 ευρώ το κιλό.
«Υπεύθυνη» για την πτώση των τιμών είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου που αναμένεται να κινηθεί στους 200.000 με 250.000 τόνους, αυξημένη σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά περυσινά επίπεδα.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει φόβος για την ποιότητα του ελαιολάδου σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτό λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιοχές κυρίως στα ξερικά χωράφια, όπου τα δέντρα έχουν ταλαιπωρηθεί και ο καρπός έχει συρρικνωθεί.
Την ίδια ώρα μειωμένη είναι και η κατανάλωση ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ειδικά πέρσι οι τιμές έπιασαν «ταβάνι» λόγω της πολύ μικρής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στραφούν σε σπορέλαια, χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα ή πυρηνέλαια.
Πέρσι, υπενθυμίζεται ότι οι τιμές παραγωγού έφταναν τα 9 με 10 ευρώ το κιλό με αποτέλεσμα και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ να εκτοξευθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η λιανική τιμή του ελαιολάδου μειώθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 3%, ωστόσο οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Στη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με τους 523 κωδικούς προϊόντων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ από 5% ως 24%, υπάρχουν τέσσερις μάρκες τυποποιημένου ελαιολάδου καθώς και κάποια πυρηνέλαια.
Η κύρια παραγωγός ελαιολάδου Ισπανία είχε δύο χρονιές μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα να λείψουν από την παγκόσμια αγορά περίπου 1,5 εκατ. τόνοι ελαιολάδου. Φέτος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται, με αποτέλεσμα και την πτώση των τιμών.
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Την ώρα που συλλογή των ελιών έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, αν και είχαν προκαλέσει άγχος στους καταναλωτές στην αρχή, δείχνουν να έχουν πέσει σχεδόν στο μισό. «Από τα υψηλά των 9,5 ευρώ σε τιμή παραγωγού το κιλό, σήμερα είναι στα επίπεδα των 5 ευρώ το κιλό. Οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια πάρα πολύ μεγαλύτερη παραγωγή φέτος σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου σε σχέση με πέρσι», τόνισε στο BD ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου.
Όπως εξήγησε «πέρσι είχαμε μια ιστορικά χαμηλή παραγωγή και είχαμε και εκτόξευση των τιμών, φέτος έχουμε μία πολύ καλύτερη παραγωγή και οι τιμές του ελαιολάδου που είναι ένα διεθνές εμπορεύσιμο προϊόν για αυτό το λόγο έχουμε μείωση της τιμής. Επίσης έχουμε μια μείωση της κατανάλωσης περίπου 40% οπότε συμβάλλει και αυτό».
Παρατηρητήριο για το ελαιόλαδο από την ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών άρχισε τη λειτουργία του πριν μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Επιτροπής για την προώθηση της διαφάνειας της αγοράς και της συνεργασίας στον τομέα της ελιάς.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τους παραγωγούς έως τους εξαγωγείς. Αυτό το νέο παρατηρητήριο θα έχει ως πρότυπο τα παρατηρητήρια αγοράς που ήδη λειτουργούν για διάφορους γεωργικούς τομείς, ιδίως για το γάλα, τις καλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά. Συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας δεδομένα και στατιστικά στοιχεία της αγοράς, το παρατηρητήριο θα συντάσσει εκθέσεις και θα παρέχει πληροφορίες για την αγορά προσβάσιμες σε όλους.
Με την παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, η έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο τεκμηριωμένη και προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τομέα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Επιτροπής για την προώθηση της διαφάνειας της αγοράς και της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα, συμβάλλοντας τελικά σε έναν πιο εύρωστο και ανθεκτικό ελαιοκομικό τομέα.