ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα της Τουρκίας σε Ρωσία να περιορίσει τον Άσαντ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισαν πως η χώρα τους δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο στην πόλη Ιντίλμπ.

Το γεγονός πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να αναπτυχθεί περισσότερο στην Ιντίλμπ σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε την Ρωσία να συγκρατήσει τις συριακές δυνάμεις στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως: «Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θεσεών μας παρατήρησης στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν»«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως «το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

«Πιστεύω πως η επιχείρησή μας τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά, είναι μια «παραβίαση» της ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας: «Εννοείται πως θα υπάρξουν συνέπειες για το καθεστώς».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος είχε κατηγορήσει την προηγουμένη τη Μόσχα, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», φάνηκε σήμερα να μην επιδιώκει την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

«Σ' αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, περνώντας από την άμυνα. Ο ίδιος είπε εξάλλου πως «δεν υπάρχει θέμα» υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ο Ερντογάν δήλωσε πως «μπορεί» να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου στη Μόσχα ο σημαντικός Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοζάτσεφ δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό τεστ της ισχύος των υφιστάμεων ρωσοτουρκικών συμφωνιών» τόσο στην Ιντλίμπ όσο και στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

Αξιωματούχος των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές δυνάμεις συνεχίζονται με διαλείμματα γύρω από τη Σαρακέμπ, μια πόλη σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις 12 θέσεις παρατήρησης που δημιούργησε στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, ακόμη κι αν ορισμένες θέσεις είναι τώρα περικυκλωμένες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές θέσεις παρατήρησης πολιορκούνται από το καθεστώς, όμως οι προμήθειες νέων όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ιντλίμπ συνεχίζονται», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικές εταιρείες θέλουν μερίδιο στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου

Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδιο στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Rosatom, ενώ η λειτουργία του αναμένεται το 2026 μετά από νέα ρωσική χρηματοδότηση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από drone

Δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Ρωσία δέχθηκε σήμερα επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματισμούς ή ρύπανση. Ζήτησε βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή και άλλαξε πορεία, σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence.