ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

Παράπλευρη απώλεια της ρωσικής εισβολής η υψηλή ωρολογοποιία

Οι πλούσιοι Ρώσοι συνεισέφεραν ποσοστό 1,1% των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών πέρσι, ποσοστό που αναμένεται να συρρικνωθεί. Δυσκολίες στην εισαγωγή χρυσού, διαμαντιών και πολύτιμων μετάλλων από τη Ρωσία.

Στο φυσικό της περιβάλλον επιστρέφει η υψηλή ωρολογοποιία, με τη διοργάνωση τις ημέρες αυτές της έκθεσης Watches & Wonders, στην Γενεύη της Ελβετίας. Μετά από δύο έτη που η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, 38 εταιρείες κατασκευής πολυτελών ρολογιών, μεταξύ των οποίων οι Rolex, Patek Philippe, Cartier και Tag Heuer,  συγκεντρώνονται μέχρι τις 5 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo, προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελευταίες δημιουργίες τους σε εμπόρους από όλο τον κόσμο. Η σκιά ωστόσο των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία πέφτει βαριά στην φετινή διοργάνωση, η οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί με το σκεπτικό της μεγάλης επιστροφής του κλάδου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών αυξήθηκαν κατά 31,2% το 2021, ανακτώντας το χαμένο έδαφος της προηγούμενης χρονιάς, οπότε οι εξαγωγές είχαν βυθιστεί κατά 21,8% συγκριτικά με το 2019, κι υπερβαίνοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2014. Επιπλέον, η φετινή χρονιά φάνηκε να ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τον κλάδο υψηλής ωρολογοποιίας, καθώς το πρώτο δίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδίας ωρολογοποιών. 

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας αναμένεται όμως να επηρεάσουν τον ρυθμό περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς φέτος, καθώς έχουν ευθεία επιρροή στην ψυχολογία κυρίως των Ευρωπαίων καταναλωτών. Επιπλέον, ο κλάδος θα υποστεί τις συνέπειες του εμπάργκο πώλησης πολυτελών αγαθών στη ρωσική αγορά, ενώ βρίσκεται επιπλέον σε ηθικό δίλημμα, καθώς η Ρωσία αποτελεί βασική χώρα - προμηθευτή χρυσού, διαμαντιών και πολύτιμων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολυτελών ρολογιών. Ήδη, αρκετές ενώσεις καταναλωτών στην Δύση καλούν την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων να επανεξετάσει το ενδεχόμενο οι αγορές χρυσού από την Ρωσία να χρηματοδοτούν εμμέσως τον πόλεμο. 

Οι πλούσιοι Ρώσοι πάντως συνεισέφεραν ποσοστό 1,1% των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών πέρσι, ποσοστό που προφανώς φέτος θα συρρικνωθεί, συμπαρασύροντας σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και τον δείκτη ανάπτυξης της αγοράς συνολικά. Οι εισαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Ρωσία ανήλθαν σε αξία στα 280 εκατ ευρώ το 2021, με την χώρα να βρίσκεται στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ως προς τις αγορές πολυτελών ρολογιών. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue, οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν κατά μέσο όρο 1.215 ευρώ στα ταξίδια τους και οι Ουκρανοί 1.088 ευρώ, το τελευταίο δωδεκάμηνο, κυρίως δε σε πολυτελή αγαθά. 

Πλέον, για τους αναλυτές της ελβετικής εταιρείας Kepler Cheuvreux, η αρχική εκτίμηση για αύξηση των ελβετικών εξαγωγών ρολογιών κατά 8% φέτος αναθεωρείται σε 5%, με τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες να χάνονται συνέπεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης που θα επηρεάσει τόσο την εγχώρια κατανάλωση όσο και τις ταξιδιωτικές δαπάνες των ευκατάστατων Ρώσων και Ουκρανών. Εξίσου επιβαρυντικά πάντως αναμένεται να επηρεάσουν την εξέλιξη του κλάδου και τα lockdown που παραμένουν σε ισχύ σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Κίνας, υπενθυμίζοντας εμφατικά σε όλο τον κόσμο ότι η πανδημία της covid-19 δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. 

Η ένταση πάντως μεταξύ Δύσης-Ρωσίας πήρε αναπάντεχη τροπή στα μέσα της εβδομάδας, καθώς οι ρωσικές αρχές δέσμευσαν ποσότητα πολυτελών ρολογιών με την υπογραφή της ελβετικής εταιρείας Audemars Piquet, αξίας έκαστο μεταξύ 25.000 και 800.000 δολαρίων, και συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων. Η επίσημη εξήγηση για το περιστατικό, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, σχετίζεται με παραβιάσεις των τελωνειακών κανονισμών, ωστόσο προφανώς αποτελεί μία απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που η Ελβετία επέβαλε στην Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Ζαλίζουν οι τιμές των πολυτελών αγαθών, «φρενάρουν» οι πωλήσεις τους

Για το 2024 οι αναλυτές της Bain προβλέπουν αύξηση στις πωλήσεις πολυτελών αγαθών μεταξύ 1% και 4% συγκριτικά με το 2023, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να αγγίζει το 7%, υπό την προϋπόθεση της επανάκαμψης των τουριστικών ροών.
BUSINESS LIFE

Έλαμψαν τα ελβετικά ρολόγια στη Γενεύη, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης

Θα ξεπεράσουν τα 48 δισ. δολ. οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών το 2023, τα αγοράζουν όλο και πιο νέοι καταναλωτές. Σχεδόν 50.000 επισκέπτες στην έκθεση Watches & Wonders 2023. Αισιοδοξία στον όμιλο Richemont (Cartier).
BUSINESS LIFE

«Χρυσωρυχείο» οι χώρες του Κόλπου για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας

Στα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία στρέφουν το βλέμμα τους οι κορυφαίοι όμιλοι μόδας, ρολογιών και κοσμημάτων, καθώς η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου εκτοξεύει και την κατανάλωση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φεύγουν μεγάλες φίρμες από τη Ρωσία, έρχονται Κινέζοι και Τούρκοι

Υπολογίζεται ότι η μαζική «έξοδος» των δυτικών εταιρειών της βιομηχανίας της μόδας δύναται να αφήσει κενό περί το 30%-40% του εμβαδού των εμπορικών κέντρων που λειτουργούν στην ρωσική αγορά.
BUSINESS LIFE

Στα ύψη οι τιμές των ειδών πολυτελείας, φόβοι για έξαρση απομιμήσεων

Μεγάλοι οίκοι προχωρούν σε ανατιμήσεις ακολουθώντας την τάση του πληθωρισμού. Η αύξηση τιμών και η τόνωση της ζήτησης για πολυτελή είδη συνεπάγεται και την αύξηση της προσφοράς προϊόντων-μαϊμού.