ΓΔ: 1399.02 0.60% Τζίρος: 27.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:09 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Όγδοη αξιολόγηση από την Επιτροπή: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την έκθεση της Κομισιόν και την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας.

Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18.11.2020, η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την χώρας μας, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές, παρόλο τις αντίξοες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, επιφέροντας μια σειρά θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει το επόμενο Eurogroup να αποδεσμεύσει το ποσό των 767 εκατ. ευρω το Δεκέμβριο για την Ελλάδα.

Η εν λόγω εκταμίευση αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και συγχρόνως ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να ολοκληρώσουν γρήγορα την εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό θετικό νέο, που οδήγησε άλλωστε και πρώτη φορά σε αρνητικά επιτόκια των ελληνικών 5ετών ομολόγων.

Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση βοηθούν στη μείωση των κοινωνικού και οικονομικού κόστους της πανδημίας, αλλά σύμφωνα και με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής η ελληνική οικονομία πρόκειται να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές πτώσεις εντός της Ε.Ε. στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της υψηλής έκθεσής του ΑΕΠ στον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Το εθνικό κλείδωμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και η πιθανή παράτασή του, η οποία εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής κατάστασης.

Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και εφόσον αυτό δεν κατέστη δυνατό με σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η κρίση της πανδημίας δίνει ίσως μια ακόμη ευκαιρία στην οικονομία μας. Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση, κυκλική οικονομία, ΑΠΕ, μεγάλες επενδύσεις πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάπτυξης.

Η εκτεταμένη χρήση του προθέματος ''τηλε'' (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεσύνδεση, τηλεσυνδιάσκεψη, τηλεκίνηση κοκ) μέσα στην πανδημία ανέδειξαν δυστυχώς το πόσο πίσω είμασταν στην ψηφιακή ατζέντα και στις ψηφιακές υποδομές και παρόλες τις αξιέπαινες προσπάθειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έφερε ουσιαστικά την επανάσταση στα ψηφιακά δρώμενα, υπάρχει αρκετός δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί..

Θέλω να ελπίζω ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που εστάλη στην Επιτροπή, θα φέρει τις απαιτούμενες λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα πολλά χρήματα που θα διοχετευτούν να πάνε σε βιώσιμες, έξυπνες και παραγωγικές επενδύσεις που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους για πολλά χρόνια…Αυτό είναι άλλωστε και το χρέος μας προς τη νέα γενιά των πολιτών μας, που ταλαιπωρούνται τώρα με την πανδημία και βλέπουν το μέλλον τους πολύ ασαφές και δυσοίωνο. Τους το χρωστάμε…

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στρατηγικές συνεργασίες και ευκαιρίες για τη βιομηχανική πολιτική της Ελλάδας

Η έκθεση Λέτα υπογραμμίζει την ανάγκη η βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης να γίνει πιο «ευρωπαϊκή», με την έννοια των ευρύτερων συμμαχιών σε διακρατικό επίπεδο. Γράφουν Άγγελος Τσακανίκας - Πέτρος Δήμας*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει: Γιατί είναι μονόδρομος ο κοινός δανεισμός

Είναι απολύτως κρίσιμη η ενίσχυση των σοσιαλιστικών, που διεκδικούν τη μονιμοποίηση του κοινού δανεισμού, την ταχύτερη ενοποίηση, μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Συμφωνία και την ενίσχυση του Αναπτυξιακού Κράτους. Γράφει ο Ηλίας Κικίλιας*.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μπαταρίες, ΑΠΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πτώση των τιμών λιθίου, κλειδί για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του λιθίου, του βασικού συστατικού για τις μπαταρίες, μπορεί να καταστήσει οικονομικά βιώσιμες τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Γράφουν οι Άγγελος Τσακανίκας και Στέλιος Μηλιαράκης*.