Δωρεάν ρευστότητα μακροχρόνιας διάρκειας μοίρασε σήμερα στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας την προσπάθεια τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά τα αποτελέσματα του εγχειρήματος κρίνονται μάλλον απογοητευτικά, καθώς οι τράπεζες φάνηκαν διστακτικές στην άντληση νέου χρήματος.
Όπως μεταδίδει το "Bloomberg", τα δάνεια τριετούς διάρκειας με αρχικό επιτόκιο μηδέν αναμενόταν ότι θα προκαλέσουν έντονο ενδιαφέρον των τραπεζών, και οι εκτιμήσεις για τα πόσα που θα διέθετε η ΕΚΤ κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 100 δισ. ευρώ.
Όμως, οι τράπεζες άντλησαν μόλις 3,4 δισ. ευρώ, κάτι που ερμηνεύεται ως μια διστακτικότητα των τραπεζών να αντλήσουν χρήμα για να χορηγήσουν νέα δάνεια σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας και επιβράδυνσης των οικονομιών της ευρωζώνης.
Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν αυτή την περίοδο πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα, καθώς η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ έχει συμπιέσει σε ιστορικά χαμηλά το κόστος χρήματος.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας, TLTRO, έχει ενεργοποιηθεί άλλες δύο φορές στη διάρκεια της κρίσης για να ενισχύσει την παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα τεθεί σε εφαρμογή εκ νέου, με αρκετά ευνοϊκούς όρους.
Το κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι το αρχικό κόστος χρηματοδότησης είναι μηδενικό, αλλά όσες τράπεζες καλύψουν ένα πλάνο παροχής νέων δανείων μπορούν να δουν το επιτόκιο να γίνεται αρνητικό, όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέεων της ΕΚΤ, δηλαδή -0,50%.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ επιβραβεύει με μια σημαντική επιστροφή χρήματος όσες τράπεζες φανούν «γενναιόδωρες» στις χορηγήσεις. Από αυτή τη λειτουργία του TLTRO έχουν επωφεληθεί και ελληνικές τράπεζες, εγγράφοντας σημαντικά κέρδη.