Νέα δεδομένα πλέον διαμορφώνονται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, ύστερα από το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών που είχαν ως μεγάλο νικητή τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα κινείται πάνω και από τα όρια του θετικού σεναρίου στο οποίο πόνταραν αρκετοί και είχε οδηγήσει στο ράλι άνω του 20% το πρώτο 5μηνο του 2023. Είναι εκκωφαντικό, δεν είχε προεξοφληθεί από την αγορά και αναμένεται να οδηγήσει σε νέα θετική αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων με ράλι τιμών και σημαντικές εισροές κεφαλαίων.
Μολονότι η νίκη της Ν.Δ. ήταν προεξοφλημένη, σε καμιά περίπτωση δεν είχε προεξοφληθεί η τεράστια –και πρωτοφανής στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίτευσης– διαφορά των είκοσι και πλέον μονάδων. Παρ’ ότι τελευταία είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι κάποιοι ισχυροί πόνταραν στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας από την πλευρά της Ν.Δ., εντούτοις πλέον αυτή θεωρείται ως «κλειδωμένη» στις δεύτερες εκλογές.
Άρα, η αγορά βλέπει να εξελίσσεται όχι απλώς το θετικό σενάριο, αλλά να διαμορφώνονται οι ιδανικές συνθήκες για τη συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών, των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της μείωσης της φορολογίας και της προαγωγής της οικονομικής πολιτικής που έχει φέρει τη μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση της τελευταίας τετραετίας, όπως μαρτυρούν οι πιο έγκυροι διεθνείς θεσμοί και επενδυτικοί οίκοι.
Κυρίως, μετά τη συντριπτική και πέρα από κάθε προσδοκία επικράτηση της παράταξης που ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα και σίγουρα ίσως πιο σύντομα απ’ ό,τι θα αναμενόταν αν το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο ξεκάθαρο ως προς τη διαμόρφωση κυβέρνησης αυτοδυναμίας.
Πλέον, δεν τίθεται αμφιβολία για τη διαμόρφωση αυτοδύναμης κυβέρνησης, άρα λογικά αρχίζει ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 13 χρόνια που βρίσκεται στην κατηγορία που οι αγορές ονομάζουν junk.
Συνάμα, η νέα τετραετία Μητσοτάκη, θα έχει πλέον εντελώς λυμένα τα χέρια για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που είτε αναβλήθηκαν την προηγούμενη τετραετία λόγω των απρόσμενων και ιδιαίτερων συνθηκών (πανδημία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία), είτε δεν έγιναν λόγω διστακτικότητας και φόβων για τις πολιτικές αντιδράσεις.
Η νέα τετραετία Μητσοτάκη ξεκινά σαφώς από καλύτερη αφετηρία, καθώς η χώρα έχει βγει από τον «κορσέ» των μνημονίων, ενώ η Ελλάδα είναι σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα έχει «καθαρίσει» με τις ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις που ταλανίζουν άλλες μεγάλες εθνικές οντότητες και οικονομίες όπως η Γαλλία, καθώς, για παράδειγμα, μέσω των μνημονίων και της επιτήρησης το όριο συνταξιοδότησης έχει ήδη ανέλθει στα 67 έτη.
Η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κάθε είδους επένδυση σε νέες τεχνολογίες (data centers) φάρμακα, τρόφιμα αλλά κυρίως τουρισμό και φιλοξενία, οπότε το πεδίο είναι στρωμένο και πολλά υποσχόμενο για έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο.
Η πανδημία του Covid-19 που ταλάνισε όλη την υφήλιο αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλάζοντας εκ των πραγμάτων προτεραιότητες και στοχεύσεις είναι σε αποδρομή, ενώ κυρίαρχος καταλύτης και «εγγυητής» του νέου ενάρετου οικονομικού κύκλου, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, κεφάλαια του οποίου ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται προς τη χώρα με γρήγορους ρυθμούς -η τελευταία αίτηση εκταμίευσης υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές. Ολόκληροι κλάδοι θα αλλάξουν φυσιογνωμία μέσα στα επόμενα χρόνια και έως το 2026, ενώ τεράστια είναι τα έργα υποδομής, κατασκευών, ενέργειας, καινοτομίας κ.α. που χρηματοδοτούνται με μεγάλα κεφάλαια από το Ταμείο.
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου
Μένει να δούμε ποια θα είναι η ένταση της αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου από σήμερα και πιο πρόσωπο θα δείξει η αγορά στο εξής. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις φέτος, το πρώτο 5μηνο του 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο «έσπασε» το… ταμπού των 1.000 μονάδων, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ λίγο μετά διέσπασε και τις 1.100 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα, διαβλέποντας θετικές εξελίξεις, ο Γ.Δ. βρέθηκε εκ νέου σε υψηλά οκτώμισι ετών, πιάνοντας την περασμένη Τρίτη τις 1.136,44 μονάδες, επίπεδα που έχει να δει από το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ κράτησε όλη την εβδομάδα το όριο των 1.130 μονάδων.
Συνολικά η αγορά παρουσιάζει φέτος αναβαθμισμένο προφίλ έναντι προηγούμενων ετών, καθώς από τα 72 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές το 2022, φέτος ο μέσος τζίρος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Οι εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο, ενώ σταδιακά φαίνεται πως θα ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση και του Χ.Α. από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές.
Τούτο θα σημάνει τη μετάταξη του Χ.Α. στην πρώτη και μεγάλη κατηγορία των επενδυτικών κεφαλαίων, τόσο από πλευράς μεγέθους, όσο και από πλευράς ποιότητας αυτών. Γενικότερα, οι προοπτικές για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ασφαλώς και διαγράφονται εξαιρετικά θετικές, με αρκετούς αναλυτές να θέτουν ως νέα τιμή – στόχο για το Γ.Δ. τις 1.400 μονάδες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Οι 1.400 μονάδες είναι άλλωστε τα υψηλά του 2014, εξού και τις θέτει ως μεγάλη εικόνα ο χρηματιστής.
Η ελληνική αγορά δεν ακολούθησε καθόλου το παγκόσμιο πάρτι των αγορών τα τελευταία 10-12 χρόνια, καθώς η χώρα ήταν στο «γύψο» της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ενώ οι 1.130 μονάδες σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούνται σημαντική άνοδος για μια αγορά που έχει «λιώσει» την τελευταία 15ετία, εν μέσω πτώχευσης, capital controls, χρεοκοπίας τραπεζών με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα.
Η ελληνική οικονομία και η ελληνική αγορά ευρύτερα βρίσκεται σε διαφορετικό timing έναντι του διεθνούς στερεώματος, άρα έχει λόγους υπεραπόδοσης, όπως ήδη κάνει τόσο το 2022, όσο και το 2023, όπου το Χ.Α. είναι πρώτο σε απόδοση σε όλες τις δυτικές ή ευρωπαϊκές αγορές, πλην της ρωσικής αγοράς.
Άλλωστε, μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αναβαθμίσει όλα τα επενδυτικά assets της χώρας, αλλάζοντας μονομιάς το «ζύγι» των διεθνών κολοσσών των επενδύσεων προς τη χώρα μας, με τις εισροές να αναμένονται μεγάλες. Θα μειώσει σημαντικά το κόστος χρήματος για εισηγμένες και μη επιχειρήσεις και θα επαναφέρει σταδιακά το Χ.Α. στη μεγάλη κατηγορία, στις ανεπτυγμένες αγορές, στη μεγάλη «πίτα» των επενδυτικών κεφαλαίων.
Βεβαίως, αβανταδόρικα προς την καλή πορεία του Χ.Α. λειτουργεί πλέον και το διεθνές κλίμα, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης και τρίτης σε όλο τον κόσμο, ο DAX της Φρανκφούρτης, βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που αντανακλά το μεγάλο μακροοικονομικό στοίχημα της χώρας και είναι αυτός που αναμένεται και σήμερα να δείξει το δρόμο προς την εκρηκτική αντίδραση που ίσως έχει το χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός κλάδος πρώτος θα θερίσει τα θετικά της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας…
Τα τεχνικά δεδομένα
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες.
Λόγω των αλλαγών σε δείκτες και μετοχές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κ.λπ.), οι ενδιάμεσες αντιστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια ωστόσο εκτιμώντας μια υπερβολή στην κίνηση των ταλαντωτών οι πιθανότητες μιας πρώτης στάσης θα εντοπίζονταν μεταξύ 1.220 – 1.230 μονάδων».