Να επιβεβαιώσει και το 2024 ότι πλέον έχει αλλάξει «πίστα», έχει αποκτήσει βάθος και μπορεί να υποστηρίξει πολύ μεγάλες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων καλείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς «κλείδωσε» πλέον η εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, ενώ και το placement του 27% της Πειραιώς, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο.
Πρόκειται για δύο μεγάλα στοιχήματα για το ελληνικό χρηματιστήριο, που αθροιστικά θα απαιτήσουν ρευστότητα περίπου 2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το επόμενο δίμηνο το πλέον απαιτητικό από πλευράς ρευστότητας των τελευταίων πολλών ετών.
Από το πως θα ανταπεξέλθει η αγορά σε αυτά τα δύο μεγάλα projects, θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει την επενδυτική βαθμίδα, οι ξένοι ξαναβλέπουν τα ελληνικά assets και επενδύουν σε αυτά, ενώ το Χ.Α. ετοιμάζεται να περάσει στον… προθάλαμο της Morgan Stanley για επανένταξη στις ώριμες αγορές, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια.
Οι οιωνοί είναι καλοί, καθώς, με την ώθηση που έλαβε και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αγορά μπόρεσε και στήριξε τις μεγάλες κινήσεις του placement του 22% της Εθνικής, του placement της Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια), αλλά και πολλές εκδόσεις ομολόγων και μετοχών εταιρειών όπως Ideal Holdings, Intralot και Τιτάν.
Αν η αγορά βγάλει με επιτυχία και καλές υπερκαλύψεις αυτά τα δύο projects, αυτό θα είναι ένα ακόμη ισχυρό βήμα πιστοποίησης της περαιτέρω απόκτησης βάθους της ελληνικής αγοράς, που από τους τζίρους των 40 και 50 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ετών, το 2023 είχε μέσες συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ, ρεκόρ 9ετίας, ενώ και φέτος, στις πρώτες δύο εβδομάδες, που δεν είναι αντιπροσωπευτικές, κινήθηκε κατά 20% υψηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το timing είναι εξαιρετικό και για τις δύο εταιρείες που εμπλέκονται στα deals. Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. έρχεται σε μια συγκυρία εξαιρετική, που ο τουρισμός έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023, ενώ το αεροδρόμιο έκανε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες και από πλευράς λειτουργίας, αλλά και ευρύτερου εκτοπίσματος, είναι μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης.
Θα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή (θα εισαχθεί το 30%) τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας για το ελληνικό χρηματιστήριο και μακράν η μεγαλύτερη εισαγωγή στα χρονικά για εταιρεία που αποτυπώνει (τόσο εμφατικά μάλιστα) το ισχυρό momentum της… βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός.
Η Πειραιώς Financial από την πλευρά της, είναι η πιο εμφατική τραπεζική… επιστροφή, καθώς πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία της κρίσης, αλλά πλέον έχει εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό της και, όπως επιβεβαιώνει και η φρενήρη πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο, βρίσκεται σε ισχυρό momentum ανάπτυξης. Το 2023, η μετοχή ενισχύθηκε κατά +125,53% έχοντας μακράν την καλύτερη απόδοση στον κλάδο, ενώ από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ του Ιουλίου 2022, ενισχύεται άνω του +370%.
Στη «μάχη» προσέλκυσης επενδυτών και ο πρωθυπουργός
Συνδυαστικά με τα ανωτέρω και δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά γενικευμένης επιστροφής και πρέπει να «τρέξει» και να καλύψει το χαμένο έδαφος της χαμένης 10ετίας των μνημονίων, των capital controls και των πακέτων στήριξης, στη «μάχη» προσέλκυσης επενδυτών μπαίνει για τα καλά και ο πρωθυπουργός.
Μεθαύριο, στις 18 Ιανουαρίου θα κάνει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους ξένους επενδυτές στο Νταβός στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και στελέχη πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων από όλους τους κλάδους της οικονομίας και της τεχνολογίας. Κεντρικό αφήγημα σε όλες τις επαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί από τη μια η επισήμανση των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας και, από την άλλη, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και η αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές.
Κατόπιν, στις 24 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, όπου το «παρών» θα δώσει ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας τράπεζας παγκοσμίως, Τζέιμι Ντάιμον.
Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης αναμένονται επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών οίκων (Fidelity, BlackRock, Capital, Lazard κ.α.), ενώ από ελληνικής πλευράς, εκτός από τα στελέχη των τραπεζών, θα δώσουν το «παρών» κορυφαία στελέχη μεγάλων εισηγμένων ομίλων όπως Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Prodea Investments, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Lamda Development, ΔΕΗ, Helleniq Energy κ.α.