Στην φυγή προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία, μέσω της περαιτέρω προσέλκυσης επενδύσεων ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να «μαρκάρει» στην ατζέντα του συγκεκριμένες ημερομηνίες με κρίσιμα ραντεβού και ομιλίες πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Είχε προηγηθεί το roadshow της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων, έχοντας στις αποσκευές του την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την έμπρακτη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η παρουσία της Ελλάδας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, παράλληλα με τις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας με τη γειτονική Τουρκία, μέσω του επερχόμενο Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.
Από το Νταβός στη Νέα Υόρκη
Στην κορυφή της Πρωθυπουργικής ατζέντας βρίσκονται ήδη σειρά συναντήσεων με κορυφαίους ξένους επενδυτές στο Νταβός – στις 18 Ιανουαρίου – στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και στελέχη πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων από όλους τους κλάδους της οικονομίας και της τεχνολογίας.
Κεντρικό αφήγημα σε όλες τις επαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί από τη μια η επισήμανση των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας και, από την άλλη, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και η αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές.
Θα ακολουθήσει – στις 24 Ιανουαρίου – η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντάιμον.
Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να κυριαρχήσουν στο ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τον κ. Μητσοτάκη θα πλαισιώνουν στην αμερικανική μεγαλούπολη τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών που θα ταξιδέψουν μαζί του.
Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης αναμένονται επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών οίκων (Fidelity, BlackRock, Capital, Lazard κ.α.), ενώ από ελληνικής πλευράς, εκτός από τα στελέχη των τραπεζών, θα δώσουν το «παρών» κορυφαία στελέχη πολλών εισηγμένων: Aegean, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Prodea, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Λάμδα, ΔΕΗ, Helleniq Energy κ.α.
Ανάλογο ενδιαφέρον επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση και για την Ασιατική αγορά σε μια προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων οικονομικών «συμμαχιών», με τους συνεργάτες του να υπενθυμίζουν την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, όπου τέθηκαν οι βάσεις για την αναβάθμιση και στρατηγική συνεργασία με την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, βάζοντας την Ελλάδα στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ως πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.