ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανέκαμψε η Wall Street με αιχμή τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας

Εκτονώθηκαν οι πιέσεις στην αμερικανική αγορά με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακτούν τις αρχικές απώλειες και να κλείνουν με κέρδη. Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου.

Οι αγορές βρίσκουν ξανά το βηματισμό τους, τις τελευταίες ώρες, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν τα δραματικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή. «Σήμα» για την ανάκτηση της ψυχραιμίας έδωσε πρώτη η Νέα Υόρκη, ενώ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες περιορίσθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ευρύς δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 υποχωρούσε μόνο στο πρώτο ημίωρο μετά το άνοιγμα των συναλλαγών και, ακολούθως, μπήκε σε ανοδική πορεία. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίωρο των συναλλαγών, ο S&P 500 είχε καλύψει τις αρχικές απώλειες και είχε διακυμάνσεις οριακά χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωνε, μάλιστα, οριακή άνοδο κατά 0,10%.

Τελικά το κλείσιμο της Wall Street βρήκε τον δείκτη Dow Jones ενισχυμένο κατά 0,24%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,25% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογιίας NASDAQ έκλεισε με άνοδο κατά 0,45%.

Η ανάκαμψη του NASDAQ

Στην Ευρώπη, η θετική εξέλιξη των συναλλαγών στην Wall Street συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος, περιορίζοντας τις απώλειες των δεικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Euro Stoxx 50, που είχε νωρίτερα απώλειες μεγαλύτερες από 1%, τις είχε περιορίσει μετά τις 6.00 το απόγευμα σε 0,50% περίπου.

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου φαίνεται ότι σταματά, καθώς η τιμή του μπρεντ πλησίασε νωρίτερα τα 72 δολ. το βαρέλι, αλλά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 70 δολ., και τώρα διαπραγματεύεται κοντά στα 68 δολάρια το βαρέλι.

Το μπρεντ υποχωρεί στα 68 δολ.

Αναλυτές αισιοδοξούν ότι η αναταραχή δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Όπως δηλώνει στο Reuters το ανώτερο στέλεχος της UBS Global Wealth Management, Μαρκ Χέφελε, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες, αλλά οι προηγούμενες περίοδοι αυξημένων εντάσεων δείχνουν πώς η επίδραση ευρύτερα στις αγορές τείνει να έχει μικρή διάρκεια, ενώ μεγαλύτερη διάρκεια έχουν οι επιδράσεις σε τοπικές αγορές. Γενικά, σημειώνει ο ίδιος, αυτό υποστηρίζει τη διατήρηση διαφοροποιημένων θέσεων στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Στην παρούσα φάση, πάντως, οι αγορές δεν έχουν επαρκή ορατότητα σχετικά με την εξέλιξη της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν. Παρότι δεν φαίνεται πιθανό να εξελιχθεί η αναμέτρηση σε ένα κανονικό πόλεμο, βέβαιο θεωρείται ότι το Ιράν θα επιχειρήσει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους το επόμενο διάστημα, ενώ στην αβεβαιότητα συμβάλλει η δέσμευση του προέδρου Τραμπ ότι θα ανταπαντήσουν οι ΗΠΑ σε πιθανές ιρανικές επιθέσεις ακόμη και με «δυσανάλογο τρόπο».

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο για τους επενδυτές να οριοθετήσουν την αρχή και το τέλος αυτού του επεισοδίου αυξημένης έντασης, ενώ πάντα θα πρέπει να σταθμίζουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, ακόμη και από εσφαλμένους εκατέρωθεν χειρισμούς. Έτσι, η ανοδική δυναμική που είχε αναπτυχθεί από την αρχή του χρόνου στα χρηματιστήρια εξανεμίζεται και οι επενδυτές μπαίνουν, μέχρι νεωτέρας, σε τακτική περιορισμού του κινδύνου των τοποθετήσεών τους, αποφεύγοντας νέα ανοίγματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με αρνητικά πρόσημα οι δείκτες στη Wall, συνεδρίαση με έντονες μεταβολές

Ο S&P 500 βρέθηκε στο κλείσιμο 0,73% χαμηλότερα, στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπάιντεν για το «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Ανοδική αντίδραση των μετοχών αεροπορικών εταιρειών και της Caterpillar.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία κατάρρευσης το ρούβλι, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη

Αύξηση επιτοκίων και capital controls δεν απέτρεψαν τη μεγάλη πτώση για το ρούβλι. Πτώση χωρίς πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλη άνοδος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στροφή στην ασφάλεια του δολαρίου.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις σε futures Ευρώπης και Wall, ράλι για πετρέλαιο, «βουτιά» για ρούβλι

Ξεπέρασε τα 101 δολάρια το brent, με το ρωσικό ρούβλι να υποχωρεί έως και 40% έναντι του δολαρίου. «Βουτιά» για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με συγκρατημένη άνοδο για τον χρυσό.