Πτώση για τις μετοχές σε διεθνές επίπεδο, ενίσχυση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ελεύθερη πτώση για το ρούβλι είναι το αποτέλεσμα τόσο της εισβολής στην Ουκρανία όσο και τον εκτεταμένων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία. Παράλληλα κλειστό παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο της Ρωσίας.
Η πρώτη προσπάθεια διάσωσης για το ρούβλι κατέφθασε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας η οποία προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 20% από 9,5%, ενώ παράλληλα απαγόρευσε την εκτέλεση εντολών για πώληση συναλλάγματος σε ξένους, αλλά αυτό τελικά δεν έσωσε το ρωσικό νόμισμα που υποχώρησε σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Πτώση 1,21% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να δέχεται πιο ισχυρές πιέσεις και να αποδυναμώνεται άνω του 2% ενώ στο -0,94% διαμορφώνεται ο βρετανικός FTSE 100. Απώλειες 2,7% για τον γαλλικό CAC 40, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 2,3% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να βρίσκεται στο -1,12%.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη του Stoxx 600 να υποχωρεί κοντά στο 4%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις τράπεζες με υψηλή έκθεση στη Ρωσία, όπως η αυστριακή Raiffeisen Bank (-9%) και η γαλλική Societe Generale (-15%). Ο τραπεζικός δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένες μόνο οι τράπεζες της ευρωζώνης υποχωρεί 7%.
«Βουτιά» για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές
Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν τα futures της Wall Street και για τους τρεις βασικούς δείκτες, ενώ τα ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα αποδεικνύονται οι μεγάλοι κερδισμένοι. Αντίθετα θετική πορεία αλλά όχι εντυπωσιακά κέρδη σημειώνει ο χρυσός, καθώς ενισχύεται 0,97% στα 1.906,21 δολάρια.
Σε τροχιά ισχυρής ανόδου, αλλά με περιορισμό των αρχικών του κερδών, κινείται το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου στην αγορά της Ολλανδίας να ενισχύεται άνω του 11% στα 103,5 δολάρια, αν και ξεκίνησε με κέρδη που ξεπερνούσαν το 20%. Το «μάζεμα» αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις ρωσικές προμήθειες προς την Ευρώπη, καθώς οι κυρώσεις ήταν έτσι σχεδιασμένες ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατόν πιθανές συνέπειες.
Σταθερό το ράλι για το πετρέλαιο καθώς τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό ενισχύονται άνω του 4% διαμορφούμενα στα 98,25 και 95,61 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.
«Υπάρχει μία έντονη δυναμική στο trading, αλλά διατηρούμε μία προσεκτική στάση, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών», σημειώνει ο Πήτερ Γκάρνρι, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo Bank.
Οι ρωσικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν μία πραγματική κατάρρευσης αποφάσισαν τελικά να μην υπάρξει, σήμερα, συνεδρίαση στη ρωσική αγορά. Πάντως ο δείκτης MSCI Russia υποχωρεί κατά 25%.