ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μετοχές χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά τις έξωθεν πιέσεις

Χαλαρώνει η πίεση στις αγορές εξαιτίας της Κίνας, με ισχυρά κέρδη για τα κορυφαία ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Με τα «φώτα της δημοσιότητας» στραμμένα στο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, αλλά και στις εξελίξεις που υπάρχουν στην Κίνα, η εγχώρια αγορά αναμένεται να κάνει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, καθώς ανοδικές τάσεις επικρατούν και στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,32%, ενώ στο +0,37% κινούνται τα futures του S&P 500 στη Wall Street. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, η αμερικανική αγορά δέχθηκε σημαντικές πιέσεις καθώς ο Dow Jones υποχώρησε1,45% και έκλεισε στις 33.849,46 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε απώλειες 1,54% στις 3.963,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq αποδυναμώθηκε 1,58% στις 11.049,50 μονάδες. Αρνητικό ήταν το κλίμα που επικράτησε και στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά, ενώ πλησίασε επικίνδυνα το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων καθώς έκλεισε στις 907,06 μονάδες με απώλειες 1,15%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 906,74 μονάδες (-1,19%) λίγο πριν το φινάλε. 

Πάντως η κοινωνική αναταραχή στην Κίνα μοιάζει να υποχωρεί, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει την πολιτική «μηδενικού COVID», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανοδική αντίδραση στην Ασία, καθώς ο Hang Seng στον Χονγκ Κονγκ κινείται με άνοδο 4,4% και βρίσκεται στις 18.044 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component ενισχύθηκε κατά 2,27% στις 11.077 μονάδες, όπως και ο Shanghai Composite που έκλεισε με +2,31% στις 3.149 μονάδες.

Όλα δείχνουν ότι το συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο έχει στεφθεί από επιτυχία, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί υγιή πορεία, συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωπαϊκής, ενώ υπάρχει πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα. Το μήνυμα, επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης των τραπεζών, αποτελεί αιτία για καλή πορεία του κλάδου στη σημερινή συνεδρίαση. 

«Για σήμερα, οι αγορές αναμένεται να ανοίξουν με άνοδο λόγω αυξημένης φημολογίας ότι η Κίνα θα εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities, ενώ η Euroxx σημειώνει ότι «Περιμένουμε η εγχώρια αγορά να συνεχίσει να δέχεται πίεση».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.