Νέα, ευνοϊκότερα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τη χθεσινή αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού τομέα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, αλλά και από την επανάληψη της δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, που δίνει τέλος στα όποια σενάρια πολιτικής αστάθειας άρχισαν να διακινούνται εκ νέου με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Αυτά τα σενάρια χθες δεν επηρέασαν την αγορά, η οποία συνέχισε με νέα άνοδο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 885 μονάδες και σε νέα υψηλά δύο και πλέον μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με νέα ανοδική κίνηση έκλεισε πάνω από τις 624 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 3 Μαΐου, που σημαίνει ότι πλέον βρίσκεται σε υψηλό έξι μηνών.
Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s ήρθε το απόγευμα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας το πολύ βελτιωμένο προφίλ του κλάδου, το οποίο αντανακλάται και στην πορεία των μετοχών, που πλέον έχουν σβήσει ολοσχερώς τις φετινές απώλειες που έφτασαν έως και το 43,41% (Πειραιώς), κάνοντας θεαματικό ριμπάουντ. Ενδεικτικό της αλλαγής σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο είναι το γεγονός ότι οι βαθμολογίες από τη Moody's επανήλθαν στην κατηγορία "B" από το "C" για πρώτη φορά από το 2011.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό ρίσκο, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει σήμερα και τις επόμενες ημέρες η αγορά στις εξελίξεις, στα δημοσιεύματα και στα σενάρια αναφορικά με τις υποκλοπές, ή αν η αγορά θα το προσπεράσει, υποβαθμίζοντας το θέμα όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και πάλι οι πρωθυπουργός είχε αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και η «πολεμική» ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή και το ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Κυριακής ερμηνεύονται από την αγορά και υπό το πρίσμα της σύγκρουσης ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται να ανατρέπουν το βασικό σενάριο της αγοράς για εκλογές την άνοιξη, στο τέλος της δεκαετίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Στον αστερισμό των αποτελεσμάτων και του MSCI
Από σήμερα η αγορά μπαίνει στον αστερισμό των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, καθώς έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσουν μεγέθη εννέα από τις 25 εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE 25, οπότε θα υπάρχει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς ώστε η αγορά να «ζυγίσει» εκ νέου το δίκαιο των αποτιμήσεων.
Σήμερα Τρίτη ανακοινώνουν οι Alpha Bank και Coca Cola HBC, την Πέμπτη οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Aegean Airlines, Τιτάν, ΟΤΕ και Helleniq Energy, ενώ την Παρασκευή δημοσιεύει η Πειραιώς. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως θα πάνε καλά οι τράπεζες, με διψήφια ποσοστά αύξησης εσόδων και υψηλή κερδοφορία, γι’ αυτό και συνεχίζουν να δίνουν υψηλές τιμές στόχους και συστάσεις αγοράς.
Στο εξάμηνο, δεκάδες εισηγμένες πέτυχαν ρεκόρ 15ετίας στην κερδοφορία τους (θυμίζουμε ότι το 2007 ήταν η τελευταία «καλή» χρονιά πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο Γ.Δ. είχε φτάσει έως τις 5.334,50 μονάδες – 31 Οκτωβρίου ‘07), ενώ επίσης πολλές πέτυχαν ρεκόρ όλων των εποχών. Το 3ο τρίμηνο, λοιπόν, αναμένεται με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς θα έχει μέσα του όλη σχεδόν την υπεραξία από την εξαιρετική σεζόν του τουρισμού (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) που διαπερνά κάθετα και οριζόντια σχεδόν όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, λιγότερο ή περισσότερο.
Επίσης, μεθαύριο Πέμπτη τη 10/11 αναμένεται να ανακοινωθούν από τον οίκο Morgan Stanley Capital International οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των κυρίαρχων δεικτών, με το ενδιαφέρον από το Χ.Α. να εστιάζεται στο αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να βρίσκεται κοντά στην ένταξη στον δείκτη.
Μηδενίστηκαν οι απώλειες από την αρχή του έτους
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την «κούρσα» του Οκτωβρίου και τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, σχεδόν μηδενίστηκαν οι απώλειες του 2022 για το Γενικό Δείκτη, ενώ θετικός γύρισε ο FTSE 25 με τις τράπεζες να «χτίζουν» εκ νέου αποδόσεις. Ο Γενικός Δείκτης που έφτασε φέτος να υποχωρεί έως 12,72% (5 Ιουλίου), πλέον υποχωρεί μόλις 0,90%, ενώ ο FTSE 25 που έφτασε να χάνει έως 13,71%, πλέον ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ και καμιά άλλη αγορά διεθνώς δεν έχει δείξει κάτι παρόμοιο φέτος, γεγονός που μαρτυρά και τη δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δύναται το τελευταίο δίμηνο του έτους να διαμορφώσει ακόμη καλύτερη εικόνα.
Ηγετικό ρόλο σε αυτή την αντίδραση έχει παίξει ο τραπεζικός δείκτης, που όπως προαναφέρθηκε χθες έκλεισε πάνω από τις 624 μονάδες, σε νέα υψηλά 6μήνου, με τα κέρδη πλέον στο +8,60% από την αρχή του έτους. Μιλάμε για ένα έτος που τις πρώτες σαράντα ημέρες έφτασε να κερδίζει έως και 29,70%, όμως ο ερχομός του πολέμου ανέτρεψε τα πάντα, αλλοιώνοντας το momentum, οδηγώντας τον έως τις 5 Ιουλίου να χάνει 22,92%!
Όμως, από τα χαμηλά της 5ης Ιουλίου όταν ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 443,16 μονάδες καταγράφει σημαντικό ράλι αποκατάστασης, κερδίζοντας έκτοτε 40,89%! Μάλιστα, η Πειραιώς κερδίζει από τα χαμηλά του Ιουλίου 60,85% καθώς ήταν και η μετοχή που είχε πιεστεί περισσότερο, η Eurobank ενισχύεται κατά 44,36% από τις 5/7, η Εθνική είναι στο +38,21% και η Alpha Bank +32,25%.
Αυτή η κούρσα έχει αλλάξει πλέον και τους συσχετισμούς αναφορικά με το σύνολο του 2022, όπου ο κλάδος κινείται σε δύο ταχύτητες, όμως υπάρχει τάση μείωσης της απόστασης μεταξύ των μετοχών. Εθνική και Eurobank πρωταγωνιστούν με άνοδο 28,55% και 16,67% αντίστοιχα φέτος, η Πειραιώς μηδένισε εντελώς τις απώλειές της, μολονότι έφτασε να χάνει φέτος 43,41%, ενώ η Alpha Bank εξακολουθεί να υποχωρεί 10,21% συγκριτικά με το τελευταίο κλείσιμο του 2021.