Η διάψευση των όποιων προσδοκιών υπήρχαν για αναβάθμιση (και) από τον οίκο Moody’s την περασμένη Παρασκευή, αλλά και οι… νουθεσίες της JPMorgan ότι δεν θα ωφελούσε το ελληνικό χρηματιστήριο μια μετάβαση στις ώριμες αγορές, ενώ υπάρχουν έτσι κι αλλιώς ελάχιστες πιθανότητες για τέτοια αλλαγή, «μπλόκαραν» λίγο το αφήγημα της αγοράς και λειτούργησαν ως εφαλτήριο ρευστοποιήσεων.
Μολονότι οι προσδοκίες για αλλαγή της βαθμολογίας από τη Moody’s –που παραμένει ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης για την Ελλάδα– δεν ήταν μεγάλες, εντούτοις, η μετάθεση για το… απώτερο μέλλον της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά κυρίως οι παρατηρήσεις για την ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών και τη βελτίωση των δομών του κράτους, με αιχμή τη Δικαιοσύνη, ήταν μια ψυχρολουσία.
Αίσθηση έκανε στην αγορά η αποφασιστικότητα των πωλήσεων από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους θεσμικούς σε μετοχές της μεγάλης κυρίως κεφαλαιοποίησης, πολλές εκ των οποίων βίωσαν παρόμοια «σκληρότητα» πωλήσεων με τη Δευτέρα 11/3, την ημέρα που έγινε η μεγαλύτερη πτώση – διόρθωση του τελευταίου 9μήνου.
Πλην της Πειραιώς που υποχώρησε κατά 3,66%, στη μεγαλύτερη πτώση από τις 16 Ιανουαρίου όταν είχε χάσει 3,90%, ασυνήθιστα μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ (-3,57%), Jumbo (-3,37% καθώς έκοψε και μέρισμα), Cenergy Holdings (-2,98%), Mytilineos (-2,74%), Σαράντης (-2,68%), Lamda Development (-2,68%), ElvalHalcor (-2,41%), Motor Oil (-2,30%) και Viohalco (-2,16%).
Οι ρευστοποιήσεις έγιναν με μεγάλους όγκους και τζίρους, κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα των πωλητών. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς έφτασε στα 181,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90,79 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες με τα 48,5 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και τα 39 εκατ. ευρώ στην Aegean Airlines λόγω του πακέτου του 3,4% των μετοχών της που άλλαξε χέρια. Αυτό σημαίνει ότι στην ευρύτερη αγορά διακινήθηκε τζίρος 52,8 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτού να γίνεται στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας του Large Cap οι οποίες υποχώρησαν.
Στον ΟΠΑΠ διακινήθηκε τζίρος 8,66 εκατ. ευρώ, στη Jumbo 5,21 εκατ., στον ΟΤΕ επίσης 5,21 εκατ., στη Mytilineos 4,31 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.
Βεβαίως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο ημέρες rebalancing δεικτών, οπότε υπήρχαν πολλά… απόνερα και δεν αποκλείεται κάποιες εκ των χθεσινών κινήσεων να οφείλονται σε περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς την Παρασκευή αρκετοί τίτλοι είχαν κορυφώσει με ράλι από 3% έως +8,93% όπως ΟΛΠ, Σαράντης, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Epsilon Net κ.α.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες με πτώση 1,31% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μολονότι παλινδρόμησε αρκετά κάτω από τις 1.200 μονάδες, πέφτοντας έως τις 1.186,54 (-1,78%), εντούτοις κατάφερε και κράτησε αυτά τα επίπεδα κλείνοντας στις 1.202,53 μονάδες με απώλειες 0,45%.
Πλέον, μένει να δούμε αν σήμερα και προσεχώς θα βγουν δυνάμεις ώστε να απομακρυνθεί ο Γενικός Δείκτης από τη ζώνη ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, ή αν η συγκυρία, μετά την ετυμηγορία των δύο αμερικανικών οίκων, θεωρηθεί αφορμή για μεγαλύτερη διόρθωση.
Τι λένε οι χρηματιστές
Την άποψη πως τα σχόλια των οίκων Moody’s και JP Morgan κυρίως για τα δημοσιονομικά προβλημάτισαν την αγορά φέρνοντας νευρικότητα και ανασφάλεια εκφράζει με δηλώσεις του στο BD ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει πως «είναι δύο οίκοι με πολύ μεγάλο κύρος διεθνώς, οπότε τα σχόλιά τους, κυρίως για την πορεία των δημοσιονομικών δημιούργησαν μια φοβία στην αγορά. Όταν δύο τόσο σοβαροί οίκοι δεν επικροτούν το ευρύτερο αφήγημα που “καλλιεργείται” στην Ελλάδα, είναι κάτι που προβληματίζει τους επενδυτές. Όταν δύο τέτοιοι οίκοι δεν επικροτούν αυτό το αφήγημα ή εκφράζουν πολύ έντονες επιφυλάξεις, ασφαλώς είναι λόγος ανησυχίας για τους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν να κλειδώσουν κάποιες κερδισμένες θέσεις τους».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζει ότι δεν επικεντρώνει στις (πολιτικού περιεχομένου) αιτιάσεις της Moody’s για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα υπόλοιπα, αλλά καθαρά στα δημοσιονομικά.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στέκεται περισσότερο στα τεχνικά δεδομένα της αγοράς και λιγότερο στην ειδησεογραφική συγκυρία και τις αιτιάσεις των δύο οίκων, τονίζοντας ότι θεωρεί φυσιολογική τη δυστοκία (ανοδικής) απομάκρυνσης της αγοράς από την περιοχή των 1.400 μονάδων.
Βεβαίως, ο ίδιος παραδέχεται πως «σε όλα τα σημεία που σχολιάζει ο οίκος Moody’s έχει απόλυτο δίκιο, μιας και φοβάται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματίζει την οικονομία και όχι μόνο».
Από την άλλη πλευρά τονίζει πως «η αγορά έχει μνήμη, τα νούμερα έχουν μνήμη» χαρακτηρίζοντας την περιοχή των 1.400 μονάδων ένα μεγάλο και κρίσιμο επίπεδο που έχει “απασχολήσει” τεχνικά την αγορά και στο παρελθόν «και χρειάζεται κάποιο χρόνο με διακυμάνσεις πριν δοκιμάσουμε το επόμενο στόχο χρόνου, ήτοι στη ζώνη των 1.600 μονάδων. Πρόκειται για σύνθετο επίπεδο που έρχεται από το παρελθόν, καθώς ήταν το χαμηλό της αγοράς το 2003, αλλά και το χαμηλό του 2008, ενώ και το 2011 όταν έσπασε η αγορά κινήθηκε πολύ χαμηλότερα. Είναι μια παλιά στήριξη που πλέον έχει γίνει αντίσταση πιο μακροπρόθεσμου προφίλ» σημειώνει. Επίσης, τονίζει ότι είναι όπως οι 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό του 2014 και απασχόλησαν την αγορά πολύ όλο το 2023 όπου δεν μπόρεσε να τις υπερκεράσει, κάτι που έκανε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.
Από εκεί και πέρα, η άποψη του κ. Ζαχαράκη είναι πως κάθε διόρθωση και κάθε πτωτική κίνηση της αγοράς είναι εποικοδομητική, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να αγοράσουν, ενώ εξαίρει την κινητικότητα που υπάρχει από πλευράς ξένων θεσμικών, «καθώς η Ελλάδα έχει ήδη από το καλοκαίρι την επενδυτική βαθμίδα και δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού, όμως τα κέρδη είναι πολλά, οπότε σε κάθε ευκαιρία, ορισμένοι κλειδώνουν κάποια από αυτά και ορθώς πράττουν».