Οι κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές ανησυχώντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές «αποσύρουν» κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.
Η Bank of America και η Goldman Sachs μείωσαν και οι δύο τους στόχους τους για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ η Credit Suisse υποβάθμισε τη σύστασή του –η οποία ήταν πριν «overweight»- μετά και τη δημοσιοποίηση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν εκροές 1,8 δισ. δολαρίων σε μία εβδομάδα από τα μετοχικά αμοιβαία της Ευρώπης.
Η ρωσική εισβολή έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους για την αντιμετώπιση των ήδη υψηλών πιέσεων στις τιμές. Η Ευρώπη αναμένεται επίσης να πληγεί περισσότερο από τις ΗΠΑ, λόγω των στενότερων οικονομικών της δεσμών και της γεωγραφικής εγγύτητας στη σύγκρουση.
«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και οποιαδήποτε στενότητα ή διακοπή της παροχής ενέργειας, ειδικά φυσικού αερίου, στην Ευρώπη θα έχει επίσης επιπτώσεις στην παραγωγή και το ΑΕΠ», σημειώνεται σε έκθεση της Goldman και τονίζεται, ακόμη, ότι «υπό το πρίσμα της σύγκρουσης, της αύξησης της αποστροφής κινδύνου –μερικοί εκ των οποίων πιθανότητα να παραμείνουν– και του αντίκτυπου στο μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, μειώνουμε τις τιμές-στόχους μας».
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής υποβάθμισαν τον 12μηνο στόχο τους για τον δείκτη Stoxx 600 στις 490 μονάδες από 530 και την προσδοκία τους για τον δείκτη των blue chip Euro Stoxx 50 στις 4.300 από 4.800 μονάδες, ενώ αύξησαν την πρόβλεψή τους για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στις 8.190 μονάδες. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός τόσο στις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και στις ανησυχίες για την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους», σημείωσαν και προσέθεσαν ότι «ο δείκτης δεν έχει σχεδόν καμία έκθεση σε τεχνολογία», γεγονός που τον καθιστά περισσότερο «αμυντικό».
Εν τω μεταξύ, η Bank of America, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των απαισιόδοξων για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, υποβάθμισε τον στόχο της για τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες από 430 μονάδες που ήταν πριν.
Οι παραπάνω υποβαθμίσεις αντανακλούν μία αλλαγή στάσης των αναλυτών, οι οποίοι στο ξεκίνημα του 2022 θεωρούσαν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τη Wall Street, καθώς αναμενόταν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή νομισματική πολιτική σε σύγκριση με τη Fed, τόσο αναφορικά με τα επιτόκια όσο και με τη μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.