Κρίσιμη και αρκούντως κομβική αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναμένεται να δοθούν «απαντήσεις» για το αν τα διεθνή χρηματιστήρια θα οδηγηθούν σε κατάσταση… επίσημης και πιο σοβαρής διόρθωσης, ή αν θα σταθεροποιηθούν και θα βγάλουν αναχώματα μετά από τη μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας για τη Wall Street, ήτοι η χειρότερη από το Μάρτιο του 2020, ενώ ήδη ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 11% από την αρχή του χρόνου, κάνοντας το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008. Πολύ μεγάλη ήταν η πτώση και για τις ευρωπαϊκές αγορές την περασμένη εβδομάδα, όπου ειδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής οδηγήθηκαν σε απώλειες έως 1,94%, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί περισσότερες από 300 μονάδες, τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει πάνω από 500 μονάδες και τον Stoxx 600 να κλείνει στο -1,84%. Την ίδια ώρα, ο δείκτης Nasdaq οδηγήθηκε σε πτώση 2,72%, ο S&P 500 έχασε 1,89%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 450 μονάδες ή 1,30%.
Έτσι λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα, όπου θα δεσπόσουν οι ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), την Τετάρτη, για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει από τον προσεχή Μάρτιο, με αρκετούς αναλυτές ήδη να προεξοφλούν ότι αυτό θα αποτελέσει αφορμή για σοβαρή διόρθωση των αμερικανικών δεικτών.
Εύλογα οι μεγάλοι επενδυτές και οι ισχυροί των αγορών είναι σε πλήρη εγρήγορση, εν αναμονή μιας απόφασης που – ίσως – «σφραγίσει» το… ταβάνι των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, αλλάζοντας το momentum. Και τούτο διότι γνωρίζουν καλά ότι η Fed ήταν ο μεγάλος καταλύτης και ο κεντρικός… market maker της χρηματιστηριακής φρενίτιδας που επικράτησε, τόσο μετά το σοκ της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, όσο και του δεκαετούς ράλι που είχε προηγηθεί έως τότε.
Μένει να δούμε πόσο προεξοφλημένη θα θεωρηθεί η ετυμηγορία της Fed, ενώ πολλά θα κριθούν από τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ανησυχούν για γενικευμένη αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες την τελευταία 12ετία.
Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς δείκτες ύστερα από ένα υπερδεκαετές ράλι έχουν τρομερά κέρδη για κατοχύρωση, ενώ θυμίζουμε ότι και σε άλλες περιπτώσεις μέσα σ’ αυτή την ασύλληπτη 12ετή «κούρσα» βρέθηκαν στο καναβάτσο αλλά επέστρεψαν. Σε αρκετές περιπτώσεις έφτασαν να υποχωρούν 10% ή και περισσότερο από τα υψηλά τους, όμως, παρά την ανησυχία, πάντα… επέστρεφαν, αφομοίωναν την εκάστοτε κρίση και συνέχισαν με νέα ιστορικά υψηλά.
Η… πολιτεία των αγορών όλα τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι «χτίζουν» προοδευτικά ανοσία σε όλες τις κρίσεις, υγειονομικές, γεωπολιτικές, εφοδιαστικής αλυσίδας, πληθωριστικές κ.λπ. και συνεχίζουν σε νέα υψηλά, έχοντας όμως κεντρικό αρωγό την ανατροφοδότηση του συστήματος με καινούρια ρευστότητα από τη Fed. Πολιτική που τώρα δείχνει να αλλάζει, υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού.
Το στοίχημα του ελληνικού χρηματιστηρίου
Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να δείξει «μέταλλο» και να πιστοποιήσει ότι δύναται να συνεχίσει να έχει πιο ανθεκτική εικόνα από τις ξένες αγορές. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά εδώ και… χρόνια που το ελληνικό χρηματιστήριο μπόρεσε και διέγραψε μια εν πολλοίς ανεξάρτητη πορεία στις πρώτες τρεις εβδομάδες του νέου έτους.
Το Χ.Α. ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές το 2022, όμως, αναπόφευκτα ελλοχεύει πάντα η πιθανότητα (σοβαρού) γυρίσματος των διεθνών αγορών, κάτι που θα στερούσε από την ελληνική αγορά σημαντικό μέρος της δυναμικής, καθώς μια μικρή, ρηχή, αναδυόμενη αγορά δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο διεθνές κλίμα για μεγάλο διάστημα. Το ενδεχόμενο αλλαγής της τάσης διεθνώς λοιπόν, είναι και η μεγάλη… απειλή και η πιθανή «ατυχία» για το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε καιρό θετικού (δικού του) momentum, να «πέσει» πάνω σε μια γενικευμένη διόρθωση διεθνώς...
Ο Γ.Δ., παρά τη διόρθωση (-1,58%) της Παρασκευής, καταγράφει κέρδη 5,50% το 2022, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 5,99% και τον τραπεζικό δείκτη να κρατάει ράλι +13,69%. Παράλληλα, μόλις πριν λίγες ημέρες το Χ.Α. υποσκέλισε τη ζημιά από τον Covid-19.
Εύλογα λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει λόγους να αναζητήσει ισορροπίες σαφώς υψηλότερα, ενώ έχει αναβαθμισμένο προφίλ καθώς υπήρξαν σημαντικές εισροές, εν μέσω πολύ έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας, ισχυρών οικονομικών διεργασιών και μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους. Έχοντας χάσει το υπερδεκαετές bull market, το ελληνικό χρηματιστήριο τεράστια περιθώρια πτώσης –διόρθωσης– ανάλογα με των διεθνών δεικτών – δεν έχει.
Οι αποτιμήσεις δεν θεωρούνται υπερτιμημένες για μια οικονομία που τώρα βγαίνει από τον «γύψο» μιας δεκαετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, με τις επιχειρήσεις να έχουν αντέξει τόσο στην πρότερη κρίση όσο και στην πανδημία και τις τράπεζες να είναι σε timing ουσιαστικής επιστροφής.
Ο τραπεζικός κλάδος που κάποτε είχε περί τις 15 εισηγμένες μετοχές, πέρασε δια πυρός και σιδήρου όλα τα περασμένα χρόνια, με χρεοκοπίες ιδρυμάτων, συγχωνεύσεις, ρευστοποιήσεις κρίσιμων assets, πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλεπάλληλα reverse split για να μην μηδενίσουν οι μετοχές, αλλά φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά, γυρίζει σελίδα.
Τα τεχνικά δεδομένα και οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Την Παρασκευή το Χ.Α. έκλεισε στις 942,46 μονάδες με απώλειες 1,58%. Τηρουμένων των αναλογιών και των απωλειών των διεθνών αγορών, η εικόνα της ελληνικής αγοράς κρίνεται ανθεκτική και την Παρασκευή. Είναι θετικό ότι κρατήθηκε το όριο των 940 μονάδων, ενώ όσο κρατούνται και τα επίπεδα των 930 μονάδων – που ήταν το «ταβάνι» της αγοράς για πολλούς μήνες, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε πλήρη ισχύ. Μάλιστα, παρά το -1,45% της Παρασκευής, ο τραπεζικός δείκτης έβγαλε το 5ήμερο με άνοδο 1,65%, στοιχείο που δείχνει ποιος ήταν το «αφεντικό» στην αγορά.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη «τα επίπεδα των 939-942 μονάδων συνεχίζουν να είναι στήριξη και επιθετική τάση. Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα πάνω από αυτό το επίπεδο, η αγορά δεν προβληματίζεται, όμως απαιτείται κατοχύρωση των 958 - 959 μονάδων για να δώσει συνέχιση. Μια κατοχύρωση των 958 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στις 974 μονάδες». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, η διάσπαση των 930 μονάδων είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο για τις 1.000 μονάδες, καθιστώντας πλέον το όριο των 930 μονάδων ως τη σημαντική στήριξη.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «μας προβληματίζει ότι η αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά. Η μακροπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 μονάδες και 920 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 960 και 970 μονάδες».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «μια αγορά που δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη, χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά. Η συσσώρευση στην ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές. Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στο Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ακόμα και στην συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων, ενώ όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ».