Επενδύστε σε χρυσό. Αυτή είναι η συμβουλή που σπεύδουν να δώσουν στους επενδυτές δύο από τους πιο γνωστούς βετεράνους των αγορών, οι Μαρκ Μόμπιους και Τζον Πόλσον.
Όπως υπογραμμίζουν ο χρυσός αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία συνηγορούν υπέρ της αύξησης των τιμών του το επόμενο διάστημα.
Ο Μόμπιους εκτιμά ότι ένα ορθά δομημένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει το 10% των κεφαλαίων του τοποθετημένα σε χρυσό, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα νομίσματα θα υποχωρήσουν καθώς ξεκινά, έστω και σταδιακά, η μείωση των τεράστιων προγραμμάτων στήριξης που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες. Μάλιστα συστήνει τοποθετήσεις σε φυσική μορφή χρυσού και όχι ETFs, καθώς «η υποχώρηση των νομισμάτων θα είναι εντυπωσιακή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους εξαιτίας της αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών».
Ο χρυσός ακολούθησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά του ράλι κατά το 2020, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αγορών τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους έχει υποχωρήσει άνω του 4,5%. «Είναι μία εξαιρετική επιλογή να κατέχεις χρυσό στη φυσική του μορφή, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή και χωρίς να έχεις τον φόβο κατάσχεσής του από το κράτος», επιμένει ο Μόμπιους.
Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο Τζον Πόλσον σε συνέντευξή του στο Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα περίοδος ως εποχή υψηλού πληθωρισμού είναι η κατάλληλη για να τοποθετηθεί κάποιος σε χρυσό. «Η προηγούμενη φορά που ο χρυσός ακολουθούσε πορεία ανάλογη με τη σημερινή ήταν στη δεκαετία του ’70 όταν επί δύο συνεχόμενα έτη ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε διψήφιο ποσοστό», εξηγεί ο Πόλσον
Σημειώνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς χρυσού έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι τόσο «φουσκωμένη» όπως οι υπόλοιπες με την αξία της να φθάνει μεν σε αρκετά τρισ. δολάρια αλλά σε καμία περίπτωση να μην πλησιάζει τα 200 τρισ. που είναι η αξία επενδύσεων όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα.
«Όταν ο πληθωρισμός αυξάνει οι επενδυτές προσπαθούν να αποχωρήσουν από τις αγορές σταθερού εισοδήματος και φυσικά δεν θέλουν να κρατούν μετρητά. Ως εκ τούτου η βασική τους εναλλακτική δεν είναι άλλη από τον χρυσό, αλλά εισέρχονται σε μία «στενή» αγορά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και η τιμή να ενισχύεται», διευκρινίζει ο γνωστός επενδυτής της Wall Street.
Ο Πόλσον συγκαταλέγεται μεταξύ των ειδικών που δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ και την άποψη ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι «παροδικό φαινόμενο», εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς.
Την ίδια ώρα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) εκτιμά ότι η διεθνής ζήτηση για τον χρυσό θα κυμανθεί φέτος υψηλότερα από ότι το 2020 αλλά θα βρεθεί χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το μέταλλο δεν είναι και τόσο διαφορετικοί σε σύγκριση με άλλες μορφές επενδύσεων. Ένα νέο κύμα της πανδημίας θα πλήξει τις αγορές αιχμής όπως αυτή της Ινδίας, ενώ αρνητική επίδραση θα έχει στη ζήτηση ένα νέο ράλι για την τιμή του χρυσού, ανάλογο με αυτό που είχε σημειωθεί το 2020.
Πέραν, όμως, των επενδυτών «καθαροί» αγοραστές χρυσού ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα συνεχίσουν να είναι έως και το τέλος του οι κεντρικές τράπεζες, με τις περισσότερες εξ αυτών να εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Σε ό,τι αφορά το 2022 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.