Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αξιολογεί την επίδραση της συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΚΤ για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Μετά την αρχική, μικρή υποχώρησή του, ο Γενικός Δείκτης έχει περάσει και πάλι στο «συν», χάρη στη σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κλείσει θετικά η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, συμπληρώνοντας ένα σερί 9 ανοδικών συνεδριάσεων.
Στις 13.30, ειδικότερα, ο Δείκτης κέρδιζε 0,24% και διαμορφωνόταν στις 884,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να πλησιάζει τα 22 εκατ. ευρώ, αρκετά ικανοποιητική για τα δεδομένα της περιόδου. Με κέρδη της τάξεως του 2%, ο τραπεζικός δείκτης είναι σήμερα «ατμομηχανή» για το χρηματιστήριο, ενώ οι μετοχές των Alpha, Πειραιώς και Εθνικής βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με κριτήριο την αξία των συναλλαγών.
Η αγορά φαίνεται ότι κάνει τις κινήσεις της σήμερα με γνώμονα τα οφέλη που εκτιμάται ότι θα έχουν οι τράπεζες από τη συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Alpha Bank, που έχει τη μικρότερη συμμετοχή DTC στα κεφάλαια, κερδίζει 0,70%, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για Πειραιώς (4,1%), Εθνική (3,6%) και η Eurobank κερδίζει 2,1%.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι, εκτός από τα νέα για το DTC, θετικές εξελίξεις αναμένονται το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, και από το μέτωπο των νέων τεστ αντοχής της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη βάση του ελέγχου χωρίς ελλείμματα κεφαλαίου και στο δυσμενές σενάριο.
Σε ό,τι αφορά το DTC, όπως έγραψε το Business Daily, η συμφωνία που έκλεισε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απομακρύνει από τον ορίζοντα την απειλή της έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου, που θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες στους ιδιώτες μετόχους.
Με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, αν εμφανίσουν ζημιές σε κάποια από τις επόμενες χρήσεις, που θα είναι «φορτωμένες» με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, να αποφεύγουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Ουσιαστικά, θα «βάζουν στην άκρη» το DTC για να το συμψηφίσουν με τα κέρδη επόμενων χρήσεων και σε μεγάλο βάθος χρόνου (εντός της 20ετίας που είναι και ο «χρόνος ζωής» του DTC). Μόνο αν παρέλθει η 20ετία χωρίς οι τράπεζες να έχουν εμφανίσει την απαραίτητη κερδοφορία για να εισπράξουν τις φορολογικές πιστώσεις θα είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Δημοσίου.
Εάν φύγει από τον ορίζοντα ο κίνδυνος μιας αραίωσης (dilution) της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, θα αρχίσουν να φαίνονται λιγότερο δικαιολογημένα τα πολύ μεγάλα discount (εκπτώσεις) στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.Η JP Morgan υπολόγισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% έναντι των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι το PTVB (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία) για το 2022 διαμορφώνεται για τις ελληνικές τράπεζες στο 0,43 (δηλαδή σε ποσοστό 43% της λογιστικής αξίας). Αυτή η μεγάλη έκπτωση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στον κίνδυνο που έχουν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών να υποστούν απώλειες από εκδόσεις μετοχών υπέρ του Δημοσίου και από σήμερα η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να τιμολογεί την απομάκρυνση αυτού του κινδύνου, επιτρέποντας μια σύγκλιση με τις αποτιμήσεις των μετοχών της ευρωζώνης.
Πάντως, όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο κείμενο της γνωμοδότησής της, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αν και αυτός ο χειρισμός του DTC θα διευκολύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το πρόβλημα της υψηλής συμμετοχής του DTC στα τραπεζικά κεφάλαια δεν λύνεται, αντίθετα θα επιδεινωθεί, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται, όσο θα μειώνονται λόγω των ζημιών από τιτλοποιήσεις τα «κανονικά» κεφάλαια των τραπεζών. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι θα χρειασθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει την ίδρυση bad bank για να λυθεί το πρόβλημα του DTC, πρόταση που ως τώρα δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.