Την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες και την 9η θετική στις δώδεκα που έχουν γίνει από τις 7 Ιουλίου πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, εντυπωσιάζοντας όχι μόνο με την ανθεκτικότητα στα υψηλά, αλλά με τα νέα πονταρίσματα σε τίτλους της πραγματικής οικονομίας αλλά και των τραπεζών, παρά το ράλι που έχει προηγηθεί.
Σε μια συγκυρία που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε πολύ ήπιους τόνους, κλείνοντας χθες με μικρές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα, το ΧΑ πέτυχε νέα ρεκόρ εννέα και πλέον ετών, με πληθώρα τίτλων σε υψηλά πολλών ετών ή και ιστορικά.
Πολλοί αναλυτές σημειώνουν με έμφαση την προσδοκία που υπάρχει για μια αναβάθμιση από τον ευρωπαϊκό οίκο Scope Ratings στις 4 Αυγούστου, που θα φέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Η Scope ως τώρα δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Moody's, Fitch, DBRS), όμως αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα και να αποκτήσει... προστιθέμενη αξία η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας στις 4 Αυγούστου. Σημειωτέον ότι η Scope έχει αναγνωριστεί ήδη από την Τράπεζα της Νορβηγίας, ενώ της ανέθεσε η Κομισιόν την πιστοληπτική αξιολόγηση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων.
Έτσι, το καλύτερο σενάριο για την αγορά θα ήταν αν σε μια αναβάθμιση από την... αναβαθμισμένη Scope προστεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου μία ακόμη, από την DBRS, που θα εμπεδώσει την ανάκτηση του investment grade. Ακολούθως, με δύο ακόμη αναβαθμίσεις από μεγάλους οίκους (πρώτα από την S&P και εν συνεχεία από τη Fitch) τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στους διεθνείς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τοποθετήσεις από μεγάλα funds.
Σε αυτό το κλίμα υψηλών προσδοκιών, δεν είναι τυχαίο ότι το ΧΑ -και ενώ ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ο Ιούλιος και το επτάμηνο- προσεγγίζει τις αποδόσεις που είχαν καταγραφεί το 2019, που επίσης ήταν εκλογικό έτος και ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί στο σύνολο του έτους σε ποσοστό 50%, ενώ ο τραπεζικός είχε κερδίσει 101%. Θυμίζουμε ότι το 2019 ήταν το πιο κερδοφόρο έτος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από το 1999, όταν και είχαν επικρατήσει στρεβλές υπεραξίες σε μια «κούφια» και επίπλαστη επενδυτική πυραμίδα.
Παράλληλα, μετά και τη χθεσινή άνοδο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπερνάει πλέον τα 90 δισ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν σε υψηλά 14-15 ετών.
Φέτος λοιπόν, ήδη ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 44,76% απέχοντας όχι πολύ από την επίδοση του 2019, ο FTSE 25 είναι στο +44,89%, ο Mid Cap στο +56,77%, ενώ ο τραπεζικός ξεχωρίζει με ράλι +72,20%. Σε επίπεδο Ιουλίου και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 5,27%, ο FTSE 25 κερδίζει 5,28%, o Mid Cap είναι στο +11,13% και ο τραπεζικός στο +9,63%.
Που κατευθύνονται τα κεφάλαια
Αυτό που εντυπωσίασε τους αναλυτές στη χθεσινή συνεδρίαση είναι οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις και η διαρκής εισροή νέων κεφαλαίων για μετοχές που ήδη έχουν «τρέξει», μετοχές πρωτίστως της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τον Large όσο και από τον Mid Cap ενώ δεν έλειψαν οι εξάρσεις και στις μικρότερες αποτιμήσεις όπως το +22,94% της Δομικής Κρήτης, που πλέον κερδίζει ήδη 120% τον Ιούλιο και +173,5% από τις 2 Ιουνίου.
Οι κλάδοι που κυριαρχούν στις αποδόσεις μετοχών, είναι και αυτοί που ξεχωρίζουν και επιχειρηματικά, είτε σε επίπεδο deals, είτε σε επίπεδο projects και ανάληψης ή εκτέλεσης έργων. Στη φετινή κούρσα του ΧΑ λοιπόν δεν κυριαρχούν μετοχές ακραίας περιφέρειας ή μετοχές εταιρειών αμφίβολης επιχειρηματικής υπόστασης, όπως σε άλλα παρόμοια ράλι του παρελθόντος, αλλά μετοχές εγνωσμένης αξίας επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται στην πλέον αναπτυξιακή και εξωστρεφή φάση της ιστορίας τους.
Ο όμιλος Viohalco ήταν για άλλη μια συνεδρίαση πρωταγωνιστής (+5,12%), εν μέσω προσδοκιών για placements στις μετοχές του ομίλου που θα λύσουν το πρόβλημα του χαμηλού free float, με τη μητρική να κλείνει για 6η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά κλείνοντας στα 6,78 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά από την ώρα που έκανε τη διπλή εισαγωγή προ δεκαετίας με την είσοδο στο ΧΑ και στο Euronext, έχοντας άνοδο 17,71% αυτό το 6ήμερο.
Η Cenergy Holdings έπιασε και τα 7 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά καθώς ενισχύθηκε κατά 2,94%, νέα ιστορικά υψηλά για την Aegean Airlines, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ElvalHalcor, Τιτάν κ.α. Στον Mid Cap οι κατασκευές και το real estate ξεχώρισαν ξανά, με την Ολυμπιακή Τεχνική να κερδίζει 5,28%, την Intrakat +4,35%, AVAX +2,59%, ΑΔΜΗΕ +2,30% και Entersoft +2,04%.
Εντυπωσιακές αποδόσεις
Ήδη οι αποδόσεις κάποιων μετοχών είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Η μετοχή της Aegean Airlines (σήμερα η γενική συνέλευση) είναι πρώτη σε απόδοση στον FTSE 25 το 2023, καθώς κερδίζει 152,17%, κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 13,34 ευρώ και στην αποτίμηση των 1,2 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 145% φέτος, η Cenergy Holdings έχει απόδοση +132%, η Intrakat είναι στο +121,58%, AVAX +119%, EXAE +94%, Mytilineos +78%, Jumbo +73,22%, Εθνική +69%, ΔΕΗ +68%, Ολυμπιακή Τεχνική +67,5%, Alpha Bank +66%, Profile Software +63%, Entersoft +57,5%, Αλουμύλ +54% κ.ο.κ.
Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι οι συναλλαγές χθες ήταν κατά 18,1 εκατ. ευρώ υψηλότερες έναντι της Δευτέρας, καθώς από τα 71,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 89,44 εκατ. ευρώ, επίδοση που παρ’ ότι είναι μικρότερη από τις μέσες συναλλαγές του τρέχοντος έτους, εντούτοις – για τέτοιες ημέρες – είναι η υψηλότερη των τελευταίων εννέα ετών. Θυμίζουμε πως πέρυσι οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 74 εκατ. ευρώ στο σύνολο, ενώ άλλες χρονιές, τέτοιες εποχές, οι συναλλαγές έπεφταν ακόμη και στα 25 ή 30 εκατ. ευρώ.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.345,95 μονάδες με άνοδο 0,64%, επίπεδα που είχε να δει από τις 2 Απριλίου 2014, ήτοι 111 μήνες ή εννέα χρόνια και τρεις μήνες πίσω. O FTSE 25 έκλεισε στις 3.262,29 μονάδες (+0,59%) που είναι νέα υψηλά οκτώμισι ετών, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,05% στις 2.212,68 μονάδες που είναι νέα υψηλά 13 ετών. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη διόρθωση κατά 0,73% την Παρασκευή και κατά 0,14% τη Δευτέρα χθες επέστρεψε στις ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας με άνοδο 1,29% στις 1.106,23 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 6ετίας, καθώς είχε να τα δει από τον Αύγουστο του 2017.
Κομβικές εξελίξεις
Πέραν των επιχειρηματικών εξελίξεων, υπάρχουν κάποιοι καταλύτες που θα κρατήσουν και τις επόμενες ημέρες αυξημένο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αύριο Πέμπτη ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου δύο εμβληματικοί βιομηχανικοί όμιλοι, Mytilineos και Τιτάν, με τους αναλυτές να αναμένουν επιδόσεις – ρεκόρ. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μάθουμε αν η Πειραιώς εισαχθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα stress test 99 ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν επιτυχώς, για να ανοίξει και ο δρόμος για τη διανομή μερισμάτων από τον επόμενο χρόνο. Επίσης, από τα τέλη του μήνα τη σκυτάλη ανακοινώσεων αποτελεσμάτων παίρνουν οι τράπεζες.
Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να προβεί σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να προσδοκούν ότι η καθοδήγηση που θα δοθεί για τις επόμενες κινήσεις θα οδηγεί, στη χειρότερη περίπτωση, σε μία αύξηση τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα κλείσει αυτός ο κύκλος. Από αρκετούς κεντρικούς τραπεζίτες έχει υποστηριχθεί το τελευταίο διάστημα ότι αυτή η αύξηση ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία, αφού ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η οικονομία της ευρωζώνης έχει σημειώσει μεγάλη επιβράδυνση (για το 2023 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,9% με τη Γερμανία σε ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%).