ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στέλλιος Μπουτάρης πορτρέτο
Φωτο: Ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης οινοποιός και CEO της ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ.

Η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ επεκτείνει τον αμπελώνα στη Σαντορίνη μετά την εξαγορά Σιγάλα

Μετά την εξαγορά του Κτήματος Σιγάλα, η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ προχωρά σε σταδιακή επέκταση του αμπελώνα στη Σαντορίνη, με βιώσιμες πρακτικές και στόχο την αύξηση της παραγωγής ασύρτικου.

Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του Κτήματος Σιγάλα στη Σαντορίνη, η εταιρεία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% του οινοποιείου, προχωρά σε σταδιακή επέκταση του αμπελώνα με ρυθμό 30 στρεμμάτων ετησίως. 

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέλλιος Μπουτάρης, το πλάνο προβλέπει συνέχιση των φυτεύσεων «για όσο χρειαστεί», με τις νέες εκτάσεις να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα 450 στρέμματα στην Οία.

Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να αποδώσουν οι πρόσφατες φυτεύσεις σε έκταση 170 στρεμμάτων, αξιοποιώντας το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης. Στόχος είναι η σημαντική αύξηση της παραγωγής, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως για ασύρτικο.

Τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίστηκαν από χαμηλή παραγωγή, γεγονός που δημιούργησε έλλειμμα άνω του 5%, ειδικά στην ποικιλία ασύρτικο, με ιδιαίτερη ζήτηση από την αμερικανική αγορά. 

Η φετινή συγκομιδή ανήλθε σε περίπου 60 τόνους ασύρτικου και 30 τόνους άλλων ποικιλιών, με τον στόχο να φτάσει τους 200 τόνους μέσα στην επόμενη τριετία μέσω αναδιάρθρωσης και νέων φυτεύσεων.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών άρδευσης. Μέχρι το 2026, το σύνολο της απαιτούμενης άρδευσης του αμπελώνα θα καλύπτεται από «γκρίζο» νερό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Σαντορίνης και τη ΔΕΥΑ Θήρας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού για πλήρη καθαρισμό του νερού, καθώς και τη δημιουργία δικτύου αγωγών, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στη μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Η συνεργασία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ και Κτήματος Σιγάλα ξεκίνησε ήδη από το 2009, με την αρχική απόκτηση μεριδίου και εξελίχθηκε το 2020, όταν ο Θανάσης Μαρτίνος απέκτησε το υπόλοιπο 60% από τον Πάρι Σιγάλα. Η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ανέλαβε το μάνατζμεντ του οινοποιείου και πλέον ελέγχει το 100%. 

Η συμφωνία αυτή ενίσχυσε σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, προσφέροντας στις διεθνείς αγορές ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που συνδυάζει το ανερχόμενο Ξινόμαυρο της Βόρειας Ελλάδας και το δημοφιλές Ασύρτικο Σαντορίνης.

Το Κτήμα Σιγάλα απασχολεί σήμερα 20 εργαζόμενους τον χειμώνα και επιπλέον 15 κατά την τουριστική περίοδο, ενώ προσελκύει περίπου 18.000 επισκέπτες ετησίως. 

Η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της Σαντορίνης ως διεθνούς οινικού προορισμού, επιβεβαιώνοντας τον συνεργατικό χαρακτήρα και τη δέσμευσή της στην ποιότητα και την καινοτομία.

Το Κτήμα Σιγάλα ιδρύθηκε το 1991 από τον πρωτοπόρο οινοποιό Πάρι Σιγάλα, ο οποίος εισήγαγε καινοτομίες στην αμπελοκαλλιέργεια και στις μεθόδους οινοποίησης, οδηγώντας σε «δυναμική εξέλιξη της παράδοσης».

 Με βαθιές ρίζες στην οικογενειακή αμπελοκαλλιέργεια, ο Πάρις Σιγάλας ανέλαβε σταδιακά τα ηνία των οικογενειακών αμπελώνων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής ταυτότητας της Σαντορίνης.

Η Σαντορίνη κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με αμπελοκαλλιέργεια που διατηρείται αδιάλειπτα για περισσότερα από 3.000 χρόνια. 

Το νησί διαθέτει πλούσια ποικιλομορφία με 24 γηγενείς ποικιλίες, με κυρίαρχη το Ασύρτικο, που καλύπτει το 90% των λευκών ποικιλιών και το 80% του αμπελώνα. 

Σημαντικές λευκές ποικιλίες είναι επίσης το Αθήρι και το Αιδάνι, ενώ η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο ξεχωρίζουν στις ερυθρές, με το τελευταίο να έχει διασωθεί από εξαφάνιση χάρη σε συντονισμένες προσπάθειες μετά το 2008.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τιμά τον οινοποιό Ευάγγελο Γεροβασιλείου για τη συνεισφορά του στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και τον πολιτισμό, με τελετή αναγόρευσης στις 5 Νοεμβρίου.
Τρακτέρ αγροτική κινητοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότες κλείνουν για οκτώ ώρες το τελωνείο Ευζώνων με ενισχυμένο μπλόκο

Αγρότες από Παιονία, Πέλλα και Κιλκίς προχώρησαν σε οκτάωρο αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων, ενισχύοντας το μπλόκο που λειτουργεί από την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
Τρακτέρ με ελληνική σημαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότες κοντά στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιμένουν σε δεύτερο μπλόκο

Τα τρακτέρ παραμένουν στα «πράσινα φανάρια», ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπλοκάρουν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο για να αποτρέψουν δεύτερο αγροτικό μπλόκο. Σημειώθηκε ένταση και χρήση χημικών.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο της στην οικονομία

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη συμμετοχή στελεχών κυβέρνησης, ακαδημαϊκών και ειδικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης ως αναδυόμενου κόμβου καινοτομίας και τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
Καπάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαιρετίζει την απαλλαγή επαγγελματιών Καπανίου από δημοτικά τέλη

Το ΕΕΘ υποδέχεται θετικά την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για απαλλαγή δημοτικών τελών στο Καπάνι, τονίζοντας ότι αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών στήριξης των μικρομεσαίων και παράδειγμα παραγωγικής συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.