ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:25 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.

Δυναμική νέων αγοραστικών παρεμβάσεων και διάθεση ανάληψης ρίσκου σε έντονα πτωτικό timing και με τις διεθνείς αγορές σε απώλειες έως και 1,50% έδειξε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε σταθερά bull περιβάλλον και στο ξεκίνημα του νέου έτους.

Μολονότι το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, που απασχολεί ένα απειροελάχιστο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάει επί μακρόν κόντρα στο διεθνές κλίμα, εντούτοις, αγοραστικό κρεσέντο όπως το χθεσινό δείχνει τις διαθέσεις αλλά και την πίστη των ισχυρών στις προοπτικές της αγοράς.

Χθες, μόλις οι τρεις μεγάλοι δείκτες του Χ.Α. «χτύπησαν» σε κομβικά τεχνικά επίπεδα, καταγράφηκε ένα αγοραστικό κύμα που έφερε εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό γύρισμα, έστω και αν στο φινάλε το θετικό πρόσημο οριακά απωλέσθηκε. Ο Γενικός Δείκτης στις 11:22 π.μ. έχασε για ελάχιστο διάστημα τις 1.320 μονάδες πέφτοντας στις 1.319,35 μονάδες (-0,98%), ο FTSE 25 περίπου την ίδια ώρα κινδύνεψε να χάσει τις 3.200 μονάδες έχοντας χαμηλό στις 3.200,60 μονάδες (-1,05%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις 11:21 π.μ. έχασε οριακά τις 1.100 μονάδες πέφτοντας στις 1.099,69 μονάδες (-1,77%).

Αυτά ήταν και τα χαμηλά της αγοράς, η οποία κατόπιν κινήθηκε πολύ καλύτερα, με τον τζίρο να κλιμακώνεται προς το φινάλε και να φτάνει στα 130,87 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι μακράν η κορυφαία για φέτος και από τις κορυφαίες του τελευταίου τριμήνου. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής ξανά, καθώς διακίνησε σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών με 63 εκατ. ευρώ, καθώς είναι η ναυαρχίδα της αγοράς, αυτός που κινεί τα νήματα, ελκύοντας και τις περισσότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις από εγχώριους αλλά κυρίως διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς σήμερα, πάντα σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης στο Χ.Α. υπάρχουν, τουλάχιστον έως την περιοχή των 1.300 μονάδων, χωρίς να διαταραχθεί το μακροπρόθεσμο ανοδικό momentum.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές της Beta Χρηματιστηριακή τονίζουν πως «δεν είναι πλέον σε υπεραγορασμένη περιοχή το Χ.Α., αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας δεύτερος γύρος κατοχύρωσης κερδών, καθώς η ικανοποιητική απόδοση από την αρχή του έτους, μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να κλειδώσουν ένα μέρος των κερδών τους».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνουν πως η πολυήμερη πολιορκία της τοπικής κορυφής των 1.350 μονάδων για το Γ.Δ. δεν τελεσφόρησε, προσώρας τουλάχιστον, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να πάρει τον δρόμο της διόρθωσης. Πλησιέστερη στήριξη είναι οι 1.327 μονάδες ενώ τεχνικά πιο κρίσιμη στήριξη είναι οι 1.323 μονάδες. Για τους αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, για τον Γ.Δ. το πρώτο κρίσιμο επίπεδο στήριξης αποτελεί η περιοχή των 1.310 - 1.300 μονάδων.

Τέλος, οι αναλυτές της Solidus Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως η αγορά για πολλές ημέρες έκανε μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις, όμως έπρεπε να κάνει μια διόρθωση και ο Γενικός Δείκτης. Οι αναλυτές τονίζουν πως το «success story» της Ελληνικής Οικονομίας, κρατάει στον «προθάλαμο» της εισόδου κεφάλαια που περιμένουν τέτοιες καταστάσεις, για να τοποθετηθούν στις επιλογές που έχουν στοχεύσει. Έτσι, η Αγορά διατηρεί την πολύμηνη ανοδική της τάση, ενώ για να διαταραχτεί αυτή η εικόνα θα πρέπει να δούμε τιμές στον Γενικό Δείκτη χαμηλότερες των 1.298 μονάδων και στον FTSE 25 χαμηλότερα των 3.136 μονάδων.

Ρευστοποιήσεις διεθνώς

Διεθνώς, οι αγορές είναι υπερ-φορτωμένες με μεγάλες αποδόσεις από το ράλι του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους, οπότε υπάρχει μια προσπάθεια από πολλούς παράγοντες να αποφορτιστεί μερικώς το κλίμα και να περιοριστεί η υπέρμετρη αισιοδοξία για το timing της μείωσης των επιτοκίων. Χθες, σε συνέντευξη στο Bloomberg House στο Νταβός, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως είναι πιθανόν η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, όμως επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει συγκράτηση, καθώς υπάρχουν πολλά επίπεδα αβεβαιότητας, «και ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για επιθετική μείωση επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους. «Τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή. Δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, το γεωπολιτικό ρίσκο δείχνει να αυξάνεται ενώ αρχίζει και η τιμολόγηση των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς οι ναύλοι έχουν αυξηθεί περίπου 240% σε ένα μήνα, ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου για τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν εκτοξευθεί σχεδόν δέκα φορές από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις και έχουν ανέλθει κοντά στο 1% επί της συνολικής αξίας του πλοίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πολλά ως προς το κατά πόσο θα επηρεαστούν και οι τιμές του πετρελαίου από τις εξελίξεις και αν θα αρχίσουν οι αγορές να τιμολογούν και αυτές τις παραμέτρους, κάτι που έως τώρα δεν έχουν κάνει.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, οι ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν με πτώση. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,48% στις 7.446,29 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,84% με κλείσιμο στις 16.431,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση 1,07% στις 7.318,69 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 30.098,86 μονάδες με πτώση 0,79% και ο ισπανικός ΙΒΕX 35 στις 9.867,80 μονάδες με απώλειες 1,26%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,13% στις 467,71 μονάδες.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,25% στις 37.266,67 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,56% στις 4.739,21 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε απώλειες 0,59% στις 14.855,62 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, οι απώλειες των δεικτών, και κυρίως του Nasdaq, ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό come back για το Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη μέσα στον Νοέμβριο

Μήνας που επανέφερε την αγορά σε υψηλά τριών μηνών και όχι μακριά από τα ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου είναι ο Νοέμβριος. Οι παράγοντες που έφεραν την ανάκαμψη και οι μετοχές με διψήφια ποσοστά ανόδου.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές δεσμεύσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική εισόδου των ξένων στο ΧΑ

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διασκεδάσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την ομιλία του στο Λονδίνο. Τα ξένα κεφάλαια εισέρχονται με προσοχή στην αγορά για να μην προκαλέσουν... εκτόξευση.