Με τη λογική «πρώτα πουλάς, μετά ρωτάς» κινούνται οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση έναντι των τραπεζικών μετοχών, αμέσως μόλις επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, μετά την επιβεβαίωση του σχεδιασμού της Alpha Bank για μια αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα.
Μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που κατέστρεψαν τεράστια αξία στο Χρηματιστήριο, οι επενδυτές είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι, σε βαθμό υπερβολής, σε οποιαδήποτε πληροφορία για άντληση κεφαλαίων από τράπεζες. Άλλωστε, στους υπολογισμούς των επενδυτών για τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν εντάσσονται πλέον μόνο τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την εξυγίανση των ισολογισμών, αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις για χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση, τα «σκάγια» των πωλητών δεν φθάνουν μόνο στην Alpha Bank, που επιβεβαίωσε ότι προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά συνολικότερα στις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη σε πτώση της τάξεως του 15%.
Ειδικότερα, λίγο μετά τις 14.00,
- Η μετοχή της Alpha Bank ήταν «κλειδωμένη» στο limit down (-30%), υποχωρώντας στα 0,868 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 36% χαμηλότερα από τα 1,348 όπου είχε ανέλθει μόλις στις 7 του μήνα. Η αξία των συναλλαγών στη μετοχή ήταν εξαιρετικά υψηλή στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι και χθες η μετοχή της τράπεζας είχε υποχωρήσει με μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς υπήρχαν φήμες για την αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΑΜΚ της Alpha Bank θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από προηγούμενες αυξησεις κεφαλαίου άλλων τραπεζών, όπως της Τρ. Πειραιώς, καθώς θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
- Δεύτερη σε απώλειες, που ξεπερνούν το 13%, είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η αγορά θεωρεί ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να χρειασθεί νέα κεφάλαια και να προχωρήσει σε ΑΜΚ μέσα στο 2021, δεδομένου ότι επιταχύνει τη διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier, θα θέσει σε τροχιά την τιτλοποίηση Frontier 2. Μέχρι στιγμής, η διοίκηση της Εθνικής έχει αξιοποιήσει τα μεγάλα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων για να καλύπτει ζημιές από την εξυγίανση του ισολογισμού και μάλιστα είναι η μοναδική τράπεζα που δεν έχει προσφύγει στη διάσπαση των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Όμως, οι επενδυτές δεν θεωρούν βέβαιο ότι η Εθνική θα αποφύγει μια άντληση κεφαλαίων από τους μετόχους.
- Τα «σκάγια» των πωλητών χτύπησαν και τις δύο τράπεζες που δεν εμπλέκονται σε σενάρια αύξησης κεφαλαίου. Η Eurobank υποχωρεί κατά 8%, παρότι είναι η πλέον προωθημένη τράπεζα όσον αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού και δεν φαίνεται ότι θα χρειασθεί στο ορατό μέλλον κάποια κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς η ενσωμάτωση της Grivalia έχει ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση. Η Πειραιώς χάνει 6,5%, παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρώσει τη δική της αύξηση κεφαλαίου και η αποτίμησή της θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές εύλογη σε αυτά τα επίπεδα (πέριξ του 1,5 ευρώ).
Συνολικά, όπως εκτιμούν αναλυτές, το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εκ νέου σε μια διαδικασία απορρόφησης κεφαλαίων από την αγορά θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τους βασικούς δείκτες το επόμενο διάστημα. Η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 4% επιβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος, παρότι έχει χάσει επιρροή στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθεί να λειτουργεί καταλυτικά για την πορεία της ευρύτερης αγοράς.