Απότομη πτώση για τη Wall Street που έκλεισε με απώλειες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι διέκοψε μέχρι τις προεδρικές εκλογές, τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός νέου πακέτου μέτρων οικονομικής τόνωσης λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ακόμη και αν τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας πριν από την εποχή της γρίπης.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,32% ή 376 μονάδες κλείνοντας στις 27.772, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,4% στις 3.360 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,57% στις 11.154 μονάδες.
Το πετρέλαιο WTI σημείωσε άνοδο 3,7% στα 40,67 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χρυσός έπεσε κατά 0,6% στα 1.908 δολ./ουγγιά.
Άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1757 δολ. από 1,1787 χθες κατέγραψε το δολάριο ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,74%.
«Έδωσα εντολή στους βουλευτές μου να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις εκλογές, όταν, αμέσως μετά αφού νικήσω, θα εγκρίνουμε ένα μεγάλο Νομοσχέδιο Οικονομικής Τόνωσης που θα εστιάζει στους σκληρά εργαζόμενους Αμερικάνους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter μια μέρα μετά το εξιτήριο του από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έχοντας νοσήσει από την Covid-19.
Ο Τραμπ κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ότι δε διαπραγματεύεται «με καλή πίστη» και πώς τα μέτρα ενίσχυσης που προτείνει δεν είχαν σχέση με την πανδημία.
«Σήμερα, για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο: βάζοντας τον εαυτό του πρώτα εις βάρος της χώρας, με την πλήρη συνενοχή των μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο», δήλωσε η Πελόζι σε ανακοίνωσή της. «Η αποχώρηση από τις συνομιλίες καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι πρόθυμος να συντρίψει τον ιό, όπως απαιτείται από τον Νόμο περί Ηρώων (Heroes Act)», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε προειδοποιήσει πως απέχει πολύ ακόμα η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενώ και το selloff που παρατηρείται στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επιβαρύνει το επενδυτικό συναίσθημα.
Η εσωτερική ανάκαμψη μπορεί να βρεθεί σε καθοδικό σπιράλ αν ο κορονοϊός δεν τεθεί υπό έλεγχο και περιοριστεί σημείωσε ο Πάουελ. «Οι αγορές ανησυχούν για αυτά που μπορεί να γνωρίζει η Fed και εμείς να μην γνωρίζουμε» σημείωσε ο John Augustine της Huntington National Bank στο Οχάιο.
Περισσότερη από την απαιτούμενη δημοσιονομική στήριξε ζήτησε από το Κογκρέσο ο πρόεδρος της Fed. «Πολύ λίγη στήριξη θα οδηγούσε σε αδύναμη ανάκαμψη, δημιουργώντας αχρείαστες αντιξοότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε και επεσήμανε ότι αυτό θα οδηγούσε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε χρεοκοπία.
«Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη και θα κινηθεί πιο γρήγορα αν η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική συνεχίσουν να κινούνται παράλληλα για να παράσχουν στήριξη στην οικονομία μέχρι να ξεπεράσει τον κίνδυνο» επισήμανε ο κ. Πάουελ.
Παράλληλα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 5,9% τον Αύγουστο στα 67,1 δισ. δολάρια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.