Με νέο ρεκόρ έκλεισε ο Nasdaq ενώ και οι υπόλοιποι δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο παρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι προβλέψεις της Fed για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Την άνοδο ώθησαν οι μετοχές τεχνολογίας.
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,17% κλείνοντας στις 27.740, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,32% στις 3.385 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 11.264 μονάδες.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες, Amazon, Alphabet, Facebook, Apple, and Microsoft, που συνολικά αποτελούν το 20% του S&P 500, κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε αυτές αναζητώντας «σταθερό έδαφος». Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+2,5%) και Apple (+2,3%) και τη μεγαλύτερη πτώση είδαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2%) και Walmart (-1,5%).
Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,7% στα 42,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός κατέγραψε πτώση 1,2% στα 1.946 δολ./oz.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,65% ενώ το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1853 δολ.
O αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε απρόσμενα πάνω από το ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα νούμερο αρκετά υψηλότερο των εκτιμήσεων οικονομολόγων στο Reuters για 925.000. Ενδεικτικό της πορείας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας είναι ότι έχει καταφέρει να ανακτήσει μόλις 9,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τα 22 εκατομμύρια που έχασε το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.
Στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν μια ισχυρή ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες, αν και σηματοδότησαν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, η οποία θα μπορούσε πιθανώς να πιέσει την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά εργασίας.
«Σε αντίθεση με την αξιοσημείωτη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, υπήρξε μικρότερη βελτίωση στον επιχειρηματικό τομέα τους τελευταίους μήνες», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης όπου επισημαίνεται ότι η πανδημία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Παράλληλα, λόγω της κατάστασης, οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν ότι θα κρατήσουν τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.