Με ισχυρή άνοδο άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τις ενδείξεις ότι η επιδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ μπαίνει σε φάση βραδύτερης μετάδοσης, αλλά και από τη μεγάλη άνοδο του ενεργειακού τομέα, που υπερκέρασαν τις ανησυχίες για τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και για την «παγωμένη» διαπραγμάτευση του Κογκρέσου για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,3%, ή 259 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,29% και είναι μόλις 1% κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών. Ο Nasdaq κέρδισε 0,39%.
Οδηγός της ανόδου σήμερα ήταν ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε μετά από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την κινεζική οικονομία, αλλά και τα θετικά σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Aramco για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου. Ο Αμίν Νάσερ δήλωσε την Κυριακή ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει την ανάκαμψή της, ενώ τόνισε ότι η ζήτηση βενζίνης και ντίζελ της Κίνας είναι «σχεδόν στα προ της πανδημίας επίπεδα». «Καθώς οι χώρες μειώνουν τα περιοριστικά μέτρα, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί», τόνισε ο Νάσερ.
Οι βιομηχανικές μετοχές κινήθηκαν επίσης ανοδικά με επικεφαλής τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. American Airlines, United Airlines και Delta Air Lines σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 7%.
Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι αναμένει από τους νομοθέτες να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρά τις αναφορές ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Οι προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καλύψει το κενό των οικονομικών κινήτρων εκδίδοντας εκτελεστικές εντολές για την επέκταση των παροχών ανεργίας - με μειωμένο ποσό 400 δολαρίων, από 600 δολάρια την εβδομάδα - δεν περιόρισαν τις ανησυχίες. Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο δύσκολες ημέρες χωρίς το πακέτο στήριξης.
«Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε ένα σταυροδρόμι. Ένας δρόμος οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη με νέα ομοσπονδιακή υποστήριξη. Ο άλλος οδηγεί σε δεύτερο κύκλο ύφεσης και καθυστερημένη ανάκαμψη, καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton, Νταϊάν Σουόνκ.
Πάντως, οι ενδείξεις ότι η εξάπλωση του κορονοϊού μειώνεται βοήθησαν να μειωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο. Αναφέρθηκαν λιγότερα από 47.000 νέα κρούσματα την Κυριακή στις ΗΠΑ, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζονται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η τεχνολογία, εν τω μεταξύ, κάλυψε τις απώλειές της, αν και παρέμεινε πιεσμένη από τις αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας, που έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στον τεχνολογικό τομέα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε 11 Αμερικανούς γερουσιαστές σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον αξιωματούχων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα.
Η Apple κέρδισε 1,6% μετά την αύξηση της τιμής στόχου από την Wedbush σε 515 από 475 δολ, με τον οίκο να σημειώνει ότι η επερχόμενη κυκλοφορία του iPhone 12 θα ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις. Κατά 0,6% υποχώρησε η Amazon, αφού έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Simon Property για να μετατρέψει χώρους εμπορικών κέντρων σε κέντρα αποθήκευσης και αποστολής αγαθών.
Η Eastman Kodak βυθίστηκε κατά 28%, καθώς έγινε γνωστό ότι το δάνειο των 765 εκατ. δολ. που επρόκειτο να λάβει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «πάγωσε» μετά τις καταγγελίες για κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών από στελέχη της.