«Λάμπει», κόντρα στην κρίση του κορονοϊού, ο τεχνολογικός τομέας της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με το δείκτη Nasdaq να κλείνει απόψε για πρώτη φορά στην ιστορία πάνω από τις 11.000 μονάδες, καθώς οι επενδυτές έκαναν νέες τοποθετήσεις σε μετοχές του κλάδου πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, αψηφώντας την αβεβαιότητας για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου πακέτου μέτρων στήριξης, που προκαλείται από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ουάσιγκτον.
Ο Nasdaq έκανε άλμα 1% στις 11.108 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,68%, ή 185 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,66%.
Οι σημαντικότερες μετοχές τεχνολογίας συνέχισαν την πορεία τους υψηλότερα την Πέμπτη, με κορυφαία τη μετοχή της Facebook, που κέρδισε 6,5%. Amazon, Alphabet, Facebook, Apple και Microsoft, που από κοινού αποτελούν το 20% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500, έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%.
Η κινητικότητα στην τεχνολογία βοήθησε να χαλαρώσουν οι ανησυχίες για τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αμερικανικών νομοθετών για το επόμενο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Οι νομοθέτες έχουν θέσει προθεσμία ως αύριο, Παρασκευή, για τη λήξη αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένουν σε σημαντική απόσταση από μια συμφωνία, μεταξύ άλλων λόγω και των διαφορών για το αυξημένο επίδομα ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα, το οποίο ίσχυσε από τον Μάρτιο αλλά πλέον έχει λήξει.
«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, προχωρώντας με θετικό τρόπο. Δεν φθάσαμε ακόμη στη συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι σε συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι αύριο θα δημοσιοποιηθούν τα επόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, από τα οποία οι αναλυτές περιμένουν ότι θα φανεί επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Πριν από την κρίσιμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδότησης ανεργίας ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες και διαμορφώθηκαν σε 1,186 εκατομμύρια για την εβδομάδα που έληξε την 1η Αυγούστου.
Το επενδυτικό κλίμα βοήθησε σήμερα και η άρση της προειδοποίησης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.