Ισχυρές αντοχές απέναντι στην πτώση της αγοράς δείχνει η μετοχή της Sarantis και από την αρχή του έτους έχει μικρή άνοδο 2,48%, με τρεις συνεχόμενες ανοδικές, έναντι υποχώρησης 2,86% του Γενικού Δείκτη.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ο χαμηλός ημερήσιος όγκος της μετοχής ή το ενδιαφέρον που στο παρελθόν έχουν δείξει οι βασικοί μέτοχοι, μαζεύοντας την προσφορά, είναι οι λόγοι της καλής εικόνας της μετοχής.
Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities, η μετοχή έχει σταθερότητα, γιατί έχει discount έναντι των ξένων, το οποίο μάλλον δεν δικαιολογείται.
Από την άποψη της αποτίμησης, η μετοχή της Σαράντης διαπραγματεύεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, που είναι περίπου 8,4 φορές το προβλεπόμενο EV/EBITDA του επόμενου έτους, λέει η χρηματιστηριακή.
Η αποτίμηση έναντι των ομοειδών
Σε σύγκριση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ, έχει μειώσει το discount μόνο σε μικρό βαθμό, με τη μετοχή να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 20% από τον μέσο όρο μιας ομάδας ομοειδών εταιρειών.
Κατά την άποψη των αναλυτών της Eurobank Equities, αυτό το discount παραμένει υπερβολικό και δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως μόνο από το μικρότερο μέγεθος της εταιρείας, ειδικά με δεδομένη τη σταθερότητα των κερδών της, την ορατή αύξηση των περιθωρίων κέρδους και το ενισχυόμενο προφίλ ελεύθερων ταμειακών ροών.
Με την κερδοφορία να συνεχίζει να βελτιώνεται και τη δημιουργία ταμειακών ροών να κερδίζει περαιτέρω δυναμική, βλέπει περιθώρια για αναθεώρηση της αποτίμησης με την πάροδο του χρόνου.
Η πορεία της μετοχής
Όπως αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα με την πορεία της μετοχής έναντι του κλάδου, η Sarantis είναι σχεδόν αμετάβλητη από την αρχή του έτους, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή «έφαγε» την άνοδο των δύο προηγούμενων μηνών.
Σε δωδεκάμηνη περίοδο, η μετοχή έχει καλύτερη απόδοση έναντι των ομοειδών, επιδεικνύοντας περισσότερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του sell-off λόγω του πολέμου. Ωστόσο, έναντι των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών δεν ακολούθησε το ράλι που κατέγραψαν από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Η πορεία της μετοχής της Sarantis, Απρίλιος 2025 - 26 Μαρτίου 2026
Eurobank Equities: Σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ
Σημειώνεται ότι η Eurobank Equities έχει προχωρήσει σε σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Sarantis θέτοντας τιμή - στόχο τα 16 ευρώ.
Με βάση τις εκτιμήσεις της, η μετοχή παίζει με P/E 15,2 φορές τα φετινά εκτιμώμενα κέρδη και 13,7 φορές τα κέρδη του 2027. Περιμένει για φέτος έσοδα 620,3 εκατ. ευρώ και 57,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.
Μάλιστα, σημειώνει πως είναι πιο συγκρατημένη η χρηματιστηριακή λόγω της αύξησης του κινδύνου για τα κόστη λόγω του πολέμου και πως η αποτίμηση 9 φορές τον δείκτη EV/EBITDA αντιστοιχεί σε discount 30% έναντι του δείκτη των ομοειδών.