ΓΔ: 2369.3 0.96% Τζίρος: 260.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:40
Φωτο: Shuttersotck

Κέρδη σε Ευρώπη, αμερικανικά futures με την προσοχή στις κεντρικές τράπεζες

Εν αναμονή των συνεδριάσεων, εντός της εβδομάδας, ΕΚΤ και Fed οι επενδυτές, με τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να ανακοινώνουν σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.  

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή τόσο στα προγράμματα σταδιακή άρσης του lockdown από αρκετές κυβερνήσεις όσο και στις επικείμενες συνεδριάσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών. 

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει τον προγραμματισμό τους για την επιστροφή στην κανονικότητα για οικονομία και πολίτες, η οποία, βέβαια, δεν θα έχει καμία σχέση με τα όσα ίσχυαν προ της πανδημίας, με δεδομένο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για «επιθετική επιστροφή» του ιού, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρά. 

Η μεγαλύτερη προσοχή, όμως, στρέφεται στις συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ, οι οποίες πραγματοποιούνται την τρέχουσα εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν νέα μη συμβατικά μέτρα για στήριξη οικονομιών και επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις – η μία από το Bloomberg και η άλλη από τους Financial Times – όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα διευρύνει περαιτέρω τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, στην αξία του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να προστεθεί ποσό που κυμαίνεται από 500 έως και 750 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη 30/4, ενώ η διήμερη συνεδρίαση της Fed ξεκινά την Τρίτη 28/4. 

Παράγοντας που «βαραίνει» τις επενδυτικές διαθέσεις παραμένει το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να εμφανίζει νέα «βουτιά» με απώλειες που άγγιξαν και το 14,4%, ενώ το Brent αποδυναμώνεται άνω του 3,7%. 

Παρά ταύτα κέρδη 1,6% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να ενισχύεται 2,3% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 1,69% υψηλότερα. 

Θετική η εικόνα και για τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται από 1,1% έως και 1,6%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.