ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση σε Ευρώπη, αμερικανικά futures

Ανεργία στις ΗΠΑ, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Δυσμενή τα μακροοικονομικά δεδομένα για κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σταθεροποιητική πορεία ακολουθούν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street, σε μία ημέρα με πλούσια «ημερήσια διάταξη» για τους επενδυτές. 

Τόσο η σύνοδος κορυφής της ΕΕ όσο και η ανακοίνωση των στοιχείων για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ συγκεντρώνουν σημαντικό μέρος της προσοχής, ενώ κάτι παραπάνω από αρνητικές είναι οι σημερινές μακροοικονομικές ανακοινώσεις. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, βάσει του δείκτη του ινστιτούτου GfK θα «βυθίστηκε» στις -23,4 μονάδες για τον Μάιο από +2,3 που ήταν τον Απρίλιο, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα το κλίμα στη γαλλική μεταποίηση σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση  από το 1975 για τον μήνα Απρίλιο, φθάνοντας στις 82 μονάδες από 98 που ήταν τον Μάρτιο. 

Νέο καμπανάκι αναμένεται να στείλει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πάνω από τέσσερα εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15/4. Εάν οι προβλέψεις επαληθευθούν θα ανεβάσουν τον αριθμό των ανέργων στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαρτίου στα 26 εκατ., επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του 1930 έως και σήμερα. 

Παρά τις ελάχιστες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σαφώς απασχολεί τους επενδυτές. Όλα δείχνουν ότι η έκκληση της Κομισιόν για αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης στα δύο τρισ. ευρώ (από περίπου 1,1 τρισ. που είναι σήμερα) και η πρόταση για δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στήριξης λόγω της πανδημίας δεν πρόκειται να «περάσουν», καθώς Βορράς και Νότος παραμένουν απόλυτα διαιρεμένοι. 

Την «παρτίδα» σώζει για μία ακόμη φορά η ΕΚΤ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως ενέχυρα για την παροχή δανείων και ομόλογα που έχουν αξιολόγηση «junk», γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να προστατέψει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και να εκμηδενίσει τις όποιες διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης για υποβαθμίσεις. 

Στο παραπάνω πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%, με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη μόλις 0,04%, ενώ 0,03% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Ανάλογο προσεκτικό κλίμα επικρατεί και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται κοντά στο 0,2%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Υπεράσπιση των 2.400 μονάδων εν μέσω αβεβαιότητας

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει το sell off στην τεχνολογία, προκαλώντας κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης καλείται να υπερασπιστεί τις 2.400 μονάδες με όπλο τις τραπεζικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.