ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00
Φώτο: Shutterstock

Ξέφυγε πάνω από 2,5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Οι μαζικές εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες του Νότου οδηγούν σε αύξηση αποδόσεων. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντλούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάνω από το 2,5% ξέφυγε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Το ένα μετά το άλλο, τα κράτη σπεύδουν ν' αντλήσουν από την αγορά ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων. 

Στην Ισπανία σήμερα, στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων, καταγράφηκε ρεκόρ προσφορών καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 95 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία άντλησε απο την αγορά 1 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις 7ετών και 10ετών ομολόγων, ενώ η Ιταλία χθες δανείστηκε περίπου 16 δισ. ευρώ.

Η αναταραχή στις αγορές και η προσδοκία για αύξηση του κόστους χρηματοδότησης κρατών και τραπεζών, οδήγησαν σήμερα το βασικό επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς (euribor 3μηνών) στο υψηλότερο επίπεδο (-0,19%) από το 2016. 

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,54% από 2,27% χθες, του 5ετούς στο 2,09% απο 1,80% και του 15ετούς στο 2,53% από 2,31%. Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,54% από 2,27% έναντι -0,43% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί περαιτέρω στο 2,97% από 2,75%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0831 δολ. από 1,0857 δολ. οπόταν που άνοιξε η αγορά.

Η αβεβαιότητα ευνοεί το δολάριο ΗΠΑ το οποίο αποτελεί το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ωστόσο αρνητικά επηρέασαν το δολάριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών, οι οποίες παρουσίασαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση (-8,5%, Φεβρουάριος: 6,3%) από τον Νοέμβριο του 2015.

Απ' την άλλη πλευρά, τα μηνύματα από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη γερμανική, είναι αντικρουόμενα, καθώς ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW παρουσίασε τον Απρίλιο βελτίωση (28,2) μετά την υποχώρηση σε χαμηλό (-49,5) από το 2011 που είχε καταγράψει τον Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης τρέχουσας συγκυρίας κατέγραψε χαμηλό (-91,5) από τον Μάιο του 2009.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0867 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά αύριο σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με δημοπρασία στις 15 Απριλίου 2026. Το ομόλογο έχει σταθερό επιτόκιο 3,375% και λήγει στις 16 Ιουνίου 2036, ώστε να καλύψει επενδυτική ζήτηση και να ενισχυθεί η αγορά.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος

Η διαφορά στα επιτόκια 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Γερμανίας μειώθηκε πάνω από μία μονάδα από το 2023, φέρνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος, τράπεζες κι επιχειρήσεις, που ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη άνω του 2%.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου στο 1,95%

Με αυξημένο επιτόκιο 1,95% έναντι 1,74% στην προηγούμενη έκδοση διαθέτει το Δημόσιο νέα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τα 946 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη 2,37 φορές.
Ομόλογα επενδυτικά προϊόντα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στα ομόλογα ως συνέπεια του πολέμου και συστάσεις της ΕΕ για λιτότητα

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, πιέζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό ανεβάζει το κόστος δανεισμού για καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.