ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Euroxx: Λειτουργική κερδοφορία για τις τράπεζες το δ' τρίμηνο

Αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες πέτυχαν οι τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ προσέλκυσαν νέες καταθέσεις και μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με τους στόχους τους.

Ανθεκτική ήταν η λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών το δ' τρίμηνο του 2019, σημειώνει η Euroxx σε σχόλιο για τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι εποπτικές αρχές έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στις τράπεζες, μέσω της χαλάρωσης των κανόνων εποπτείας για την κεφαλαιακή επάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία.

Ειδικότερα, σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες. Η Alpha Bank είχε αυξημένα επαναλαμβανόμενα κέρδη στα 57,5 εκατ. ευρώ, η Eurobank 108 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ, η Εθνική 17 εκατ. ευρώ από 171 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 191 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ. Με τον υπολογισμό έκτακτων επιβαρύνσεων,  τα κέρδη της Alpha διαμορφώνονται σε 6 εκατ. ευρώ και της Eurobank σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική εμφανίζει ζημιές 633 εκατ. και η Πειραιώς 62 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές τάσεις που αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με την Euroxx, είναι:

  • Η γενική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (με εξαίρεση την Εθνική, όπου καταγράφεται μείωση 3,8% σε τριμηνιαία βάση), κάτι που αποδίδεται σε αυξημένες χορηγήσεις και μείωση του χρηματοδοτικού κόστους,
  • Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες (με εξαίρεση την Alpha, που είχε μείωση 2,6%),
  • Η εποχική αύξηση των λειτουργικών δαπανών (με εξαίρεση την Eurobank) και
  • Οι ανάμεικτες τάσεις όσων αφορά την καταγραφή πιστωτικών ζημιών.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι τράπεζες κατέγραψαν αύξηση καταθέσεων 0,8 - 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με τους στόχους των σχεδίων τους, καθώς σημειώθηκε οργανική μείωση αλλά και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι βασικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) διαμορφώθηκαν μεταξύ 14,7% και 17,9%.

Οι τραπεζικές διοικήσεις τόνισαν στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές ότι καλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, ενώ αναμένουν ότι τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ανθεκτικά το 2020. Οι διοικήσεις απέφυγαν να δώσουν καθοδήγηση σχετικά με το κόστος ρίσκου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτρέπουν στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα μαξιλάρια κεφαλαίων που διαθέτουν.

euroxxbanks
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ