ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stock Market, metoxes, xrhmatisthrio, Athens Stock Exchange
Φωτο: Shutterstock

Τάσεις σταθεροποίησης στις ευρωαγορές, πιέσεις για κρατικά ομόλογα

Στο Ριάντ και στη συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για πιθανή συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ριάντ και στις συναντήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να εμφανίζουν περιορισμένες μεταβολές, ενώ νέα αύξηση καταγράφεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. 

Κέρδη μόλις 0,01% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί μόλις 0,11%, ενώ άνοδο 0,05% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 κινείται 0,28% χαμηλότερα. Καλύτερη η εικόνα για τις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,35%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχει ενίσχυση 0,41%. 

Θετική η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,13%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,30% και τον Nasdaq να έχει κέρδη 0,42%. 

Δύο «ομάδες» με υψηλόβαθμα στελέχη από ΗΠΑ και Ρωσία συνεδριάζουν στη Σ. Αραβία για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά στις συνομιλίες δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του Κιέβου αλλά ούτε και κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετές εντάσεις και διαμαρτυρίες. 

Η διαφαινόμενη συμφωνία στην ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, οδηγεί τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι τα κράτη - μέλη θα αναγκαστούν να αυξήσουν τον δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων. Στο 2,50% ενισχύεται η απόδοση για το γερμανικό 10ετές, με αυτή του γαλλικού 10ετούς να ενισχύεται στο 3,1% και του ιταλικού 10ετούς να φθάνει στο 3,55%. 

Ανοδική η πορεία και για την αγορά πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να έχει ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 1,4% στα 71,72 δολάρια, ενώ το brent έχει ενίσχυση 0,60% στα 75,69 δολάρια. Αντίθετα πιέσεις δέχεται το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να υποχωρεί 1,6% στα 47,36 ευρώ. 

Θετικές διαθέσεις στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,85% στα 2.925,59 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει κέρδη 0,47% στα 33 δολάρια. 

Σταθερά σε διαφορετική κατεύθυνση οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, καθώς ο Nikkei είχε άνοδο0,28%, ο Hang Seng ενισχύθηκε 1,59%, ενώ αντίθετα πτώση 0,93% εμφάνισε ο Shanghai Composite, με τον Nifty 50 να υποχωρεί 0,11%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται συνέχεια στην αντίδραση εν μέσω αβεβαιότητας

Οι αγορές κινούνται σε εύθραυστη ισορροπία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με άνοδο σε futures ΗΠΑ-Ευρώπης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί συνέχεια στην ανοδική αντίδραση.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Κοιτάει τις 2.200 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ανοδική αντίδραση με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 2.200 μονάδες, με τις τράπεζες να οδηγούν τα κέρδη και τις διεθνείς αγορές να στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα.
Μετοχές χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται συνέχεια της αντίδρασης εν μέσω αβεβαιότητας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά συνέχεια στην ισχυρή ανοδική αντίδραση που κατέγραψε μετά το sell off, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο και τις διεθνείς αγορές να καθορίζουν το κλίμα.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος ο STOXX 600, πτώση η Ισπανία μετά τις απειλές Τραμπ

Οι ισπανικές μετοχές υποχώρησαν λόγω απειλών εμπορικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,6%. Τεχνολογία, ταξίδια και είδη πολυτελείας ανέκαμψαν με άνοδο 1,4%, 1,2% και 0,4% αντίστοιχα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πρν το άνοιγμα: Σε δοκιμάσια διαρκείας οι αγορές, «βύθιση» στην Ασία

Σε κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χθεσινή πτώση άνω του 5%, και τον Γενικό Δείκτη να περνά σε αρνητικό έδαφος για το 2026. Ανησυχία για τιμές πετρελαίου και πληθωρισμό.