ΓΔ: 1443.27 -2.11% Τζίρος: 37.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο; Shutterstock

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ φέρνουν στο «κόκκινο» τις ευρωπαϊκές αγορές

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας και την μεταποίηση στις ΗΠΑ που οδηγήσαν σε μινι sell off στη Wall Street. Στο κόκκινο έκλεισαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η επιστροφή των ανησυχιών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων, έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, πιέζοντας τις διεθνείς αγορές. Το χθεσινό sell off στη Wall Street, έφερε μεγάλες ρευστοποιήσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει με ισχυρές πτωτικές τάσεις.

Μετά τη χθεσινές απώλειες που διευρύνθηκαν στο τέλος των συνεδριάσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ξεκινήσει με απώλειες 1,41% στις 504,68 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 1,22% στις 4.708 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση κατά 1,16% στις 17.874 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,46% στις 7.337 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει μικρές απώλειες 0,23% στις 8.263 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,31% στις 32.445 μονάδες, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 0,28% στις 10.821 μονάδες.

Σήμερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη διαφορά θέσεων εργασίας Ιουλίου στις ΗΠΑ και στο ποσοστό ανεργίας, ειδικότερα μετά τα χθεσινά στοιχεία, καθώς οι αγορές φαίνεται ότι βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αναμένεται η αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί.

Στις ΗΠΑ, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ειδικότερα υποβλήθηκαν 249.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 11 μήνες, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για οριακή αύξηση στις 236.000 από 235.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ απογοήτευσαν επίσης τους επενδυτές, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη ISM να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 46,8 μονάδες από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της έρευνας του ISM Τίμοθι Φιόρε, «η αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα εισήλθε ακόμα πιο βαθιά σε συρρίκνωση» σημειώνοντας πως «η ζήτηση παραμένει υποτονική, καθώς οι εταιρείες δεν δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν κεφάλαια και αποθέματα λόγω της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής και άλλων συνθηκών».

Επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Intel, και Amazon δεν ικανοποιήσαν τους επενδυτές που περίμεναν μεγαλύτερα κέρδη, αντισταθμίζοντας έτσι την στήριξη που έδωσε η μετοχή της Apple.

Επίσης στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών μειώνοντας τα επιτόκια της μετά από τέσσερα χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%. Ωστόσο, ο διοικητής Andrew Bailey ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει με μεγάλη προσοχή τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσει πως θα παραμείνει χαμηλά ο πληθωρισμός.

Ελεύθερη πτώση πραγματοποίησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει πάνω από 5% μετά το χθεσινό sell-off στη Wall Street εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεση στις ΗΠΑ. Τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν απότομα στις ασιατικές συναλλαγές, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στα επερχόμενα στοιχεία για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες για περισσότερες οικονομικές ενδείξεις.

Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο Nikkei στην Ιαπωνία και μετά τις απώλειες 2,6% της προηγούμενης συνεδρίασης, έκλεισε ακόμα χαμηλότερα υποχωρώντας κατά 5,73% στις 35.917 μονάδες. Σημαντικές απώλειες 3,67% σημείωσε και ο νοτιοκορεάτικος KOSPI.

Οι κινεζικές αγορές που βρίσκονται υπό πίεση τους τελευταίους μήνες λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για τη χώρα καθώς απομονώνεται διεθνώς, υπέστησαν επίσης απώλειες με τον δείκτη Shaghai να υποχωρεί κατά 0,92% και τον Shanghai Component να σημειώνει πτώση 1,38% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε κατά 2,19% χαμηλότερα στις 16.926 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρούν το ανοδικό μομέντουμ οι διεθνείς αγορές εν όψει της Fed

Ανεβάζουν ρυθμό οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις επικείμενες συνεδριάσεις των Fed και Bank of England αναμένοντας ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτική άνοδος στις διεθνείς αγορές εν όψει της συνεδρίασης της Fed

Με θετικό πρόσημο κινούνται στην αρχή των συνεδριάσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Σε θετικό κλίμα οι διεθνείς αγορές εν αναμονή αποτελεσμάτων και Fed

Συγκρατημένη άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των Fed και Bank of England ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.