Πτωτικά ξεκίνησε ο Αύγουστος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τον κερδοφόρο Ιούλιο όπου ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν χθες έχουν μετριάσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών που μετά τη συνεδρίαση της Fed, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σημερινή συνεδρίαση της Bank of England.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις ανακοινώσεις για τον δείκτη μεταποίησης PMI Ιουλίου για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης και τα εβδομαδιαία στοιχεία της αγοράς εργασίας, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Amazon και Apple.
Ενδιαφέρον επίσης συγκεντρώνει και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει με την αγορά να στοιχηματίζει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Η συνεδρίαση έρχεται στον απόηχο της Fed, η οποία κατέληξε στην αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων, αλλά δίνοντας σήμα για τη συνέχεια, μεταθέτοντας τις εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ξεκινήσει με απώλειες 0,39% στις 516,18 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,92% στις 4.827 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση κατά 1,01% στις 18.315 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,19% στις 7.441 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει οριακές απώλειες 0.03% στις 8.365 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,15% στις 33.371 μονάδες, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 1,10% στις 10.939 μονάδες.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, καθώς διέψευσε τις προσδοκίες και σημείωσε μικρή αύξηση τον Ιούλιο φτάνοντας το 2,6%, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα, την ώρα όμως που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρή μείωση στο 2,4%.
Παρά το γεγονός ότι οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Stoxx600 και eurostoxx 50 ενισχύθηκαν κατά 0,8% και 0,7% αντίστοιχα, ανάμεικτη ήταν η εικόνα στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, πριν την συνεδρίαση της Fed και το σήμα Πάουελ πως θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αν το επιτρέψουν τα οικονομικά στοιχεία.
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να σημειώνει πτώση 2,62% καθώς το γεν ενισχύεται στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της. Την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το επιτόκια της κοντά στο 0,25% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι κινεζικές αγορές, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα Caixin που πραγματοποιεί η S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49.8 μονάδες, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν να διαμορφωθεί στις 51,5 μονάδες. Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και τον δείκτη Shanghai που έκλεισε με απώλειες 0,22% και τον Shanghai Component υποχώρησε κατά 0,92%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,23%, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της περιοχής σκαρφάλωσε 3,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 2,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Μόνο ο KOSPI στη Ν. Κορέα κινήθηκε αντίθετα με τις υπόλοιπες αγορές και έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 2.777 μονάδες.