Σε θετικό κλίμα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές πριν τη συνεδρίαση της Fed και τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και περιμένουν σήμα από τις κεντρικές τράπεζες για την πορεία μείωσης των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Meta να παίρνει σειρά μετά τις ανακοινώσεις της Microsoft.
Υπενθυμίζουμε πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το επιτόκιο της κατά 0,25%, και σήμερα συνεδριάζει η Fed. Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια μείωση επιτοκίων, οι επενδυτές περιμένουν αν θα υπάρξουν ενδείξεις για ενδεχόμενη μείωσή τους από τον Σεπτέμβριο, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,01% στις 519,28 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 1,15% στις 4.896 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο κατά 0,63% στις 18.543 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,25% στις 7.566 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 1,32% στις 8.382 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακή άνοδο 0,11% στις 33.941 μονάδες, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 0,75% στις 11.119 μονάδες.
Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις στο β’ τρίμηνο. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Ανάμεικτα ήταν τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, καθώς το ΑΕΠ της Γερμανίας υποχώρησε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο, ενώ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τις αντίστοιχες στατιστικές υπηρεσίες των δύο χωρών.
Στη σημερινή ημέρα, η συνεδρίαση της Fed κυριαρχεί στην προσοχή των επενδυτών. Αν και η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι θα δώσει ένα σήμα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.
Σε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, παρά το κλείσιμο της Wall Street που κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, έπειτα από τα ανάμεικτα μηνύματα της Bank of Japan αλλά και την πεποίθηση πως θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα στην Κίνα για τόνωση της οικονομίας.
Παρά την ισχυρή πτώση στον Nasdaq, και τα αποτελέσματα της Microsoft που δεν επιβεβαίωσαν όλες τις εκτιμήσεις, οι ασιατικές μετοχές τεχνολογίας και κατασκευής τσιπ πραγματοποίησαν άλμα, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά κέρδη της Advanced Micro Devices, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες και προέβλεψε ισχυρή αύξηση των εσόδων λόγω της ζήτησης από την τεχνητή νοημοσύνη.
Μετά τις αποφάσεις της BoJ, το ενδιαφέρον των επενδυτών μεταφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση της Fed και τα μηνύματα που πρόκειται να στείλει για την πορεία των επιτοκίων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέβασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το βασικό επιτόκιο, καθώς προχώρησε σε αύξηση κατά 0,25% παρά τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα παραμείνει σταθερό στο εύρος 0-0,1%.Παράλληλα θα μειώσει στο μισό τον τρέχοντα ρυθμό αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων- στα 3 τρισ. γεν (19,5 δισ. δολάρια) έως τις αρχές του 2026. Η BοJ θα μειώσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 400 δισ. γεν κάθε τρίμηνο.
Η BOJ μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο οικονομικό έτος 2024. Το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των αγορών ομολόγων, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, πυροδότησε στοιχήματα ότι η ιαπωνική νομισματική πολιτική θα παραμείνει ως επί το πλείστον διευκολυντική στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 1,59% στις 39.123 μονάδες, ενώ ο KOSPI στη Ν. Κορέα ενισχύθηκε κατά 1,19% στις 2.770 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι 4% τον Μάιο.
Οι κινεζικές αγορές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα πενταμήνου, καθώς τα μέτρια οικονομικά στοιχεία τροφοδότησαν τα στοιχήματα για περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ειδικότερα ο δείκτης Shanghai ενισχύθηκε κατά 2,06% στις 2.938 μονάδες και ο Shangai Component πραγματοποίησε άλμα 3,37%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 2,36% στις 17.391 μονάδες.
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιούλιο στην Κίνα, έδειξαν ότι παραμένει η αδυναμία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον δείκτη PMI μεταποίησης να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει στην αύξηση των προσδοκιών πως το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα για τόνωση της οικονομίας, ειδικά μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Τρίτη που δήλωσε ρητά ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.